Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Milutin Đukanović na međunarodnoj konferenciji o energetici: Stanje u Crnoj Gori je vrlo delikatno

''Ključni aspekt savremenih problema iz domena energetike jeste uvezivanje potrebe za investiranjem u izgradnju novih postrojenja i nastojanja da se ista racionalno koristi. Kada je riječ o Crnoj Gori, stanje je vrlo delikatno'', istakao je Đukanović

U Budvi je danas otvorena međunarodna konferencija o energetici, pod radnim nazivom “Energy Week: Western Balkans 2022”, na kojoj su i predstavnici Elektroprivrede Crne Gore EPCG.

Učesnici konferencije su eminentna regionalna imena iz oblasti energetike i predstavnici velikih evropskih investicionih fondova, a ključne teme se odnose na značajne projekte iz domena obnovljivih izvora energije na zapadnom Balkanu, kao i na mogućnosti koje se tiču poboljšavanja uslova za saradnju u trouglu energetski sektor – država – investitor.

U uvodnom dijelu učesnicima se obratio predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović koji je kazao da priča o energetici u našem vremenu jeste priča o izboru između napretka i stagnacije.

“Ključni aspekt savremenih problema iz domena energetike jeste uvezivanje potrebe za investiranjem u izgradnju novih postrojenja i nastojanja da se ista racionalno koristi. Kada je riječ o Crnoj Gori, stanje je vrlo delikatno”, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, s jedne strane, imamo činjenicu da se, usljed odsustva vizije i stimulisanja nerada, pune četiri decenije nije ulagalo u nove proizvodne pogone, a s druge strane suočavamo se sa birokratskim poteškoćama, jer je očigledno da ni državna administracija, u dijelu koji se odnosi na energetiku, nije razvijana tako da podstiče razvoj.

Foto: EPCG
Foto: EPCG

“Kako to mijenjati? Prosto, ako su svi ključni faktori svjesni činjenice da je energetika motor razvoja svake zajednice, onda država mora da pruži svu moguću podršku energetskom sektoru, kako u pogledu usaglašavanja regulativa sa standardima XXI vijeka, tako i na planu učešća u prevazilaženju globalne energetske krize. Pred svima nama je, dakle, vrlo jasan izbor: ili ćemo nastaviti da stagniramo, kao što smo činili tokom prethodne četiri decenije ili ćemo hvatati priključak sa sistemima koji su ostvarili ogroman napredak u procesu energetske tranzicije. Od našeg izbora zavisi budućnost energetskog sektora i društvenog standarda”, poručio je Đukanović.

Konferencija traje od 6. do 8. septembra, a organizator je Invest In Network, uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore, i Odjeljenje za međunarodnu trgovinu Ujedinjenog Kraljevstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tor
07.09.2022-01:21 01:21

Kad je ono bilo (mart,april) 100 meleuna i prazna akumulaciona jezera. Sv. Vasilijw odbija poslat kisu izdajnicima . Jos vam pamti ono zapisavanje u Niksic.
I sta sad ukinuli ste primarnu proizvodnju aluminija pare ste spiskali i ostavili drzavu bez struje.
E j.. o

Naš
07.09.2022-06:25 06:25

Kralj!