Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović: Nestrateška preduzeća kandidati za privatizaciju

Unapređenje koorporativnog upravljanja u državnim preduzećima, kao i analizu svih državnih preduzeća kroz dvije dimenzije – profitabilnost i stratešku važnost za državu, Vlada će raditi uz podršku relevantnih međunarodnih partnera: Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović

Unapređenje koorporativnog upravljanja u državnim preduzećima, kao i analizu svih državnih preduzeća kroz dvije dimenzije – profitabilnost i stratešku važnost za državu, Vlada će raditi uz podršku relevantnih međunarodnih partnera: Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

“Prvi korak u tom pravcu je osnivanje preduzeća “Montenegro Works”, koje će sa svojim stručnim kadrom, u saradnji sa međunarodnim partnerima, u vidu njihove tehničke podrške, raditi na uspostavljanju efikasnog finansijskog nadzora nad državnim preduzećima. Rezultat te saradnje će biti i jedna detaljna studija klasifikacije preduzeća u četiri kategorije: 1) ona koja su profitabilna i strateška, 2) ona koja su neprofitabilna i strateška, 3) ona koja su profitabilna a nestrateška, i 4) ona koja su neprofitabilna i nestrateška”, naveo je Milatović na Tviteru.

Ovakva studija će, objašnjava, dati osnov za dalje djelovanje u cilju sređivanja lošeg naslijeđenog stanja u državnim preduzećima.

“Od ovih iz prve grupe će se tražiti dodatna efikasnost kako bi bili još profitabilniji. Ova iz druge grupe moraju da prođu snažno restrukturiranje, u cilju pokušaja da postanu profitabilna ili u suprotnom da budu organizaciono izmijenjena kako državna pomoć ne bi bila u suprotnosti za pravilima o državnoj pomoći. Preduzeća iz treće i četvrte grupe su po pravilu kandidati za privatizaciju”, kazao je Milatović.

Naglašava kako se podrazumijeva da će o svemu tome odlučivati Vlada i Skupština, u dijelu svojih nadležnosti.

“Kreiranje ‘Montenegro Works’ je zato prvi korak da bi do smislene i argumentovane rasprave na ovu temu došlo – a sve u cilju unapređenja stanja u poslovanju državnih preduzeća u Crnoj Gori”, zaključio je Milatović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve