Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović u posjeti Nikšiću: Zajednički obnavljamo privredu grada

U nastavku posjete, Milatović i Kovačević razgovarali su sa predstavnicima menadžmenta i radnicima Željezare, nakon čega je Milatović iskazao optimizam kada su u pitanju nagomilani problemi.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović boravi u radnoj posjeti Nikšiću, gdje se sastao sa predsjednikom Opštine i predsjednikom Skupštine opštine Markom Kovačevićem i Nemanjom Vukovićem, saopšteno je iz Ministarstva.

“Jako sadržajna posjeta, prvo sa gradonačelnikom Kovačevićem, kome sam predočio nekoliko stvari koje su u nadležnosti Ministarstva ekonomskog razvoja, a koje će apsolutno značiti dodatni tempo razvoja kako u Nikšiću tako i u cijeloj Crnoj Gori”, izjavio je Milatović.

U nastavku posjete, Milatović i Kovačević razgovarali su sa predstavnicima menadžmenta i radnicima Željezare, nakon čega je Milatović iskazao optimizam kada su u pitanju nagomilani problemi.

„Imali smo transparentan sastanak sa lokalnim predstavnicima „Tosyali group“ koja je u fazi prodaje Željezare. Upravo je moja nedavna posjeta Turskoj u osnovi bila u cilju rješavanja problema i obnove proizvodnje u Željezari i nakon toga smo dobili još zainteresovanih kupaca. MER je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima „Tosyali group“ i vjerujemo u brzo rješenje, a dok se to ne desi radnici će primati naknadu u iznosu od 90% zarade koju su primali do trenutka prekida proizvodnje. Iskreno se nadam i vjerujem da će se sve riješiti tako da donosi dobrobit radnicima u Nikšiću i obnovu proizvodnje“, izjavio je Milatović.

“Vrlo sam realističan u svojim projekcijama, i obećavam samo ono što mogu da isporučim. U ovom slučaju sam svjestan da širi kontekst u ovoj priči nije nimalo lak, pogotovo za ministra ekonomije, ali vjerujem u dozu optimizma koji su današnji pregovori unijeli i da je rješenje izvjesno” , rekao je Milatović.

Najavljeno je i potpisavanje Memoranduma o saradnji kojim će se osnažiti odnosi Opštine i MER-a u oblasti organizovanja događaja po kojima je Nikšić prepoznatljiv.

„Dodatno ćemo učvrstiti saradnju kada je u pitanju organizacija „Lake festa“ i „Bedem festa“ i time ukazati na značaj Nikšića koji baštini tradiciju dobrih muzičkih festivala“, izjavio je Milatović.

Kako je dodao, iduće godine će se kroz Program za unapređenje konkurentnosti i Kreditno-garantni fond, ali i uz ostale podsticajne mjere doprinijeti razvoju i unapređenju konkurentnosti nikšićke privrede. Dodao je i da ova opština obuhvata prostor koji je nedovoljno turistički valorizovan, ali da će svaka naredna godina uticati na to da svi lokaliteti budu vidljivi, posebno kroz razvoj seoskih domaćinstava i ruralnog turizma uopšte.

Gradonačelnik Nikšića Marko Kovaćević zahvalio se ministru na posjeti i sadržajnom razgovoru tokom kojeg su predočeni projekti obuhvaćeni novim budžetom.

„Postoji jedno dobro raspoloženje i sa nivoa Opštine i sa nivoa Vlade da se projekti koji se odnose na Nikšić uspješno realizuju. Imali smo sastanke i sa nikšićkim radnicima čije je probleme potrebno riješiti tako da smo i tu stvari učinili jasnijim. Postoji najava da to sve može pozitivno da se riješi, i o tome ćemo razgovarati kada postane izvjesno. Svakako, saradnja Opštine i MER-a je veoma značajna za naše građane“, izjavio je Kovačević.

Iz ministarstva ekonomskog razvoja navode da Nikšić predstavlja jedan od strateški najznačajnijih gradova za ukupni ekonomski razvoj Crne Gore i država kontinuirano sprovodi više aktivnosti, što je oslikano i kroz Kapitalni budžet kojim ova opština dobija značajno uvećana sredstva, i sa preko 10 novih projekata govori o namjerama koje Vlada Crne Gore ima.

Osim sastanka u Opštini i Željezari održan je sastanak sa radnicima Metalca i u Institutu za crnu metalurgiju. Ministar je posjetio i Pivaru “Trebjesa”, a do kraja dana će obići i Inovativno predozetnički centar Tehnopolis.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve