Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Milatović: Socijalni savjet podržao ‘Evropa sad’; Spajić: Ići ćemo u promjenu akcizne politike

''Ovo je pravi korak unaprijed i znači nam podrška od naših socijalnih partnera'', naveo je Milatović

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da je Socijalni savjet izlgasao preporuke koje podržavaju projekat “Evropa sad”.

“Ovo je pravi korak unaprijed i znači nam podrška od naših socijalnih partnera”, naveo je Milatović.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić zahvalio je socijalnim partnerima na visokom nivou podrške.

“Evropa sad je samo jedan mali korak naprijed. Namjera je da idemo dalje u reforme i reforme moraju imati balans između prava radnika i poslodavaca koji moraju profitabilno da posluju. Ponosni smo na posao koji smo uradili. Ovo je veliki dan za CG. Plate će radnici vrlo brzo osjetiti, čak početkom sljedeće godine. Poslodavci će osjetiti olakšanje i smanjenje biznis barijera”, dodaje Spajić poručujući da je ovo jasna poruka mladima da ostanu u Crnoj Gori.

Upitan na koji način planiraju povećanje zarada u zdravstvu Spajić navodi da će akcize na nezdrave proizvode biti stimulativne za rast ekonomije, za smanjenje sive ekonomije.

“Već smo spomenuli neke od mjera koje ćemo imati zajedno sa budžetom. To su akcize na nezdrave proizvode, zakon o igrama na sreću, progresivno oporezivanje… Efekat na budžet je po našem mišljenju potpuno održiv i nismo zabrinuti”, kaže ministar Spajić.

Na pitanje kako su reagovali poslodavci na povećanje minimalca i hoće li moći to da ispoštuju on navodi:

“Minimalna zarada od 450e je opterećenje kao prethodne 320e. Mi smo u direktnim razgovorima ukapirali da je najveći problem poslodavaca odlazak radne snage van CG. Mi želimo da mlade vežemo za Crnu Goru”, kaže Spajić.

Govoreći o akcizama na gorivo Spajić kaže da prije bilo kakve promjene akcizne politike treba da znaju koliki je promet goriva u CG.

“Moramo prvo uvesti hemijske akcizne markice kojim bi smanjili sivu ekonomiju. Pokušaćemo da nađemo svaki mogući način da nađemo održivi način smanjenja opterećenja građana. Cijena energenata je skočila u mnogim dijelovima svijeta, molimo sve da uzmu cjelokupnu sliku u obzir. Mi smo preuzeli obavezu pripremanja zakona što se tiče markiranja goriva, ministarstvo kapitalnih investicija je preuzelo to. Ići ćemo u promjenu akcizne politike”, pojašnjava Spajić.

Milatović je govorio i o Zakonu koji se tiče radnika metalske i rudarske industrije rekavši da je stavljen na javnu raspravu.

“Zakon je o nepravednostima koje su zadesile radnike. Nekih 800 radnika će dobiti finansijsku nadoknadu za socijalnu nepravdu u iznosu od 12.000 eura u naredne četiri godine u četiri rate”, pojasnio je Milatović.

Generalni sekretar Saveza sindikata Duško Zarubica kazao je da povećanje minimalne zarade očekuju od januara.

“Za ostvarenje ovog plana nije zadužen sindikat. Dobili smo potvrdu da ćemo imati sve mjere zdravstvene zaštite”, ističe Zarubica.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđan Keković ističe da su mogli da čuju da je većina njihovih prijedloga koje su godinama unazad predlagali inkorporirani u program.

“Mislimo da je program održiv. Vjerujemo u program. Unija slobodnih sindikata će dati snažnu podršku. Boljitak očekujemo već u februaru”, kaže Keković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
11.10.2021-15:11 15:11

Ako se ovo primijeni, slijedi totalni raspad države!