Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović: Paketom pomoći obuhvaćeno više od 100.000 ljudi, vrijedan oko 163 miliona eura

Penzioneri, koji imaju primanja manja od 222 eura, dobiće po 50 eura, a nezaposleni sa evidencije Zavoda za zapošljavanje po 100 eura

Vlada Crne Gore predstavila je paket mjera podrške privredi i građanima za I kvartal 2021. godine.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da situcija koju su zatekli bila, kako je rekao, kataklizmična.

”Da smo izašli na tržište u januaru bila bi gora situacija za emisiju obveznica”, istakao je Spajić.

Kako ističe, Vlada je uspjela da napravi mjere koje su mnogo jače od ikad implementarnih u Crnoj Gori.

Spajić je naveo da će nova nacionalna avio-kompanija ubrzo imati pet članova Upravnog odbora i direktora.

”A što je najvažnije, počeće sa radom prije početka turističke sezone”, dodao je Spajić.

Osvrnuo se i na probleme sa kojima se susrela Barska plovidba.

Kazao je da su obaviješteni da državna pomoć nije dozvoljena u tim situacijama, te da su sa kineskom Eksim bankom imali razgovore u posljednjih 10 dana i došli do dobrog rješenja.

”Exim banka imala je mogućnost da povuče svih 58 miliona dolara garancije i time bi došli u rizik da neki povjerioci iskoriste to da nam traže da i oni čak naplate svoja potraživanja”, kazao je Spajić i dodao da bi bili bi u legalnom vakumu, rizičnom i teškom za državu.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović rekao je da je paketom mjera obuhvaćeno 100.000 ljudi.

Penzioneri, koji imaju primanja manja od 222 eura, dobiće po 50 eura, a nezaposleni sa evidencije Zavoda za zapošljavanje po 100 eura.

Kako je kazao, četvrti vladin paket pomoći privredi vrijedan je oko 163 miliona eura.

Za korisnike prava na lične invalidnine preko Centara za socijalni rad opredjeljuje se 50 eura jednokratne novčane pomoći.

Ta pomoć biće isplaćena tokom februara.

Novina su i turistički vaučeri koji će se moći koristiti do 30. juna, umjesto, kako je ranije javljeno, do 30. maja. Pomoć će dobiti i korisnici materijalnog obezbjeđenja i lične invalidnine.

Pomoć se ne može dodijeliti korisnicima koji su već imali poteškoća u poslovanju na dan 31. decembra 2019. godine.

Takođe, što se tiče drugog segmenta paketa pomoći predviđena je podrška privredi, kroz subvencionisanje zarada, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, smanjenje cijene zakupa prostorau državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po istom osnovu, skraćenje roka povraćaja PDV-a, ali i novouvedene mjere kao što su podrška novom zapošljavanju, jednokratna podrška privredi za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaci ju i povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 na 30.000 eura kao uslova za obaveznu PDV registraciju.

Podrška novom zapošljavanju

Poslodavci koji do kraja godine zaposle osobe koje se nalaze na Zavodu za zapošljavanje biće oslobođeni plaćanja poreza na dohodak i doprinosa u iznosu od 90 odsto bruto prosječne zarade u 2021, u iznosu od 60 odsto u 2022, i u iznosu od 30 odsto u 2023. godini.

Treći segment novog paketa pomoći su dodatne mjere podrške za turizam i ugostiteljstvo. Tu se podrazumijeva mjera umanjenja godišnje naknade za korišćenje morskog dobra, koja je vrijedna 3,5 miliona eura, subvencionisanje turoperatora u prvom kvartalu od 150.000 eura i nova mjera turistički vaučeri za prosvjetne i zdravstvene radnike i podrška izdavaocima privatnog smještaja u iznosu od 5,5 miliona eura u prvom kvartalu.

Četvrti segment paketa pomoći su dodatne mjere podrške za poljoprivredu i ribarstvo.

Obaveza Vlade je da sačuva svakog malog proizvođača, kazao je ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović.

”Apelujem na građane da kupuju domaće proizvode. Tu se pokažite da ste patriote, svaki euro koji potrošite za kupovinu domaćih proizvoda omogućuje vašim komšijama i prijateljima da opstanu”, kaže on.

Na konferenciji govore ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
teodo
30.01.2021-20:50 20:50

Ako neko ima kalkulator da izracuna bolje mozda ovaj sto ja imam ne racuna dobro.ispade da su svi dobili u prosjeku oko 1630 €