Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović očekuje ekonomski rast od 10%: Rezultat sezone koja je premašila sva očekivanja

,,Djela a ne riječi - slogan je ove Vlade''

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović detaljnije je elaborirao svoju jučerašnju objavu na Tviteru da je ekonomski oporavak Crne Gore vidan, uz komparativnu tabelu koju je priložio za 2020. i 2021.

Danas dodaje da je napredak vidljiv i u odnosu na 2019.

Saopštenje prenosimo integralno

Ekonomski oporavak u Crnoj Gori u prethodnih nekoliko mjeseci je vidan. Nakon najvećeg pada ekonomije u modernoj istoriji Crne Gore od 15% u prošloj godini, ove godine se očekuje rast od 10%. To je u najvećem dijelu rezultat turističke sezone koja je premašila očekivanja.

Nakon što su u prošloj godini prihodi od turizma bili na svega 13% od onih iz 2019. godine, tj. 144mn eura, prema podacima sa kojima Vlada raspolaže – planirani ovogodišnji prihodi od turizma, u iznosu od oko 700mn eura već su ostvareni na kraju III kvartala.

Bilježi se oporavak i izvoza roba, pa je tako u prvom polugodištu 2021, on iznosio 240mn eura, što je za 33% veće u odnosu na isti period prošle godine. Oporavak ekonomske aktivnosti – snažno je djelovao na stabilizaciju javnih finansija.

Nakon deficita budžeta od 11% BDP-a u prošloj godini, Vlada očekuje da deficit ove godine bude ispod 3% BDP-a, što je nevjerovatan rezultat imajući u vidi da Vlada nakon teškog stanja koje je naslijedjeno nije pristupila povećanju poreza ili smanjenju plata i penzija!

Primjera radi, deficit budžeta za period jun-avgust 2020. godine iznosio je skoro 150mn eura, a ove godine u istom periodu je ostvaren suficit u procijenjenom iznosu od 100mn eura. Ovakav rezultat je značajno veći i od 2019. godine!!!

Ovako dobri parametri u dijelu realizacije budžeta, koji su izmedju ostalog rezultat i transparentne i odgovorne rashodne strane (nakon usvajanja prvog programskog budžeta u CG) – doveli su do pada nivoa javnog duga, sa 103% BDPa u decembru 2020. na 88% u julu 2021.

Oporavak privrede je reflektovan i na bankarski sektor, pa tako imamo rast ukupnih depozita za skoro 400mn eura u poredjenju sa decembrom 2020. godine. Ovakav rast depozita, zajedno sa mjerama Vlade koje se tiču podrške bankarskom sektoru u dijelu kreditne linije od Banke Savjeta Evrope i predvidjenog osnivanja Kreditno garantnog fonda, uz kontinuiranu ulogu IRF-a, znači više novca za kreditiranje privredne i stanovništva i dalju podršku ekonomskog oporavka zemlje.

Sve ovo gore pomenuto je dalo osnovu Vladi da realizuje mjere iz socijalne politike – a prije svega uvodjenje dječjeg dodatka za djecu predškolskog uzrasta, besplatne udžbenike za osnovce, kao i podršku socijalno ugroženim gradjanima u okviru paketa podrške.

Socijalni dijalog sa sindikatima i poslodavcima već je rezultirao povećanjem minimalne zarade na 250eur, i najave uvodjenja neoporezivog dijela dohotka u iznosu ne manjem od 100e od početka naredne godine. Djela a ne riječi – slogan je ove Vlade!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
19.09.2021-19:33 19:33

Mladi “mulac”Milatovic “ocekuje”rast za 10%,cega mulac,krvnih zrnaca,a svaki dan kukate,nema za ovo,nema za ono,vazno je da ima za apostolsku vladu,zadnje vam bilo prevaranti.