Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Milatović o dugu Kini: Pregovaramo sa EU da taj kredit refinansiramo jeftinijim evropskim kreditima

Milatović boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj i Zagrebu, gdje je gostovao na HRT.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović siguran je da će Crna Gora i Kina naći način da se dogovore oko kredita za autoput Bar-Boljare.

Milatović boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj i Zagrebu, gdje je gostovao na HRT.

“Sasvim sam siguran da će Crna Gora i Kina naći način da se dogovore. Više od 90 odsto vremena je gotovo i ovaj najzahtjevniji dio trebalo bi da bude završen do kraja godine. Takođe mislim da će se naći način da se pregovara o odlaganju otplate glavnice, rekao je Milatović.

Dodao je da takođe postoji interesovanje EU za refinansiranje zajma radi otplate kineskog duga.

Podsjećamo, Crna Gora ima ugovor sa kineskim investitorima, CRBC, i za projekat je podigla kredit kod kineske banke od skoro 809 miliona dolara, sa kamatnom stopom od dva odsto. Otplata kredita je upitna, zbog kursa.

Izgradnja je započeta 2015. godine, a autoput je trebalo da bude završen 2019. godine. Otplata zajma trebalo je da počne 2021. godine.

Projekat je vrijedan milijardu dolara, a ukupna dužina autoputa je oko 150 kilometara.

U toku su pregovori sa Kinezima o odlaganju otplate glavnice, koja je trebalo da počne u ljeto ove godine. Takođe, Crna Gora pregovara sa institucijama EU da ovaj kredit refinansira jeftinijim evropskim kreditima.

U međuvremenu su se građevinski radovi nastavili sporijim tempom. Međutim, ono što je sporno – u slučaju spora sa Kinezima, crnogorski parlament ne arbitrira. Prema kineskim sudovima – ako je nezadovoljna dinamikom plaćanja, Kina bi mogla da zahtijeva plaćanje cjelokupne glavnice. Ako se to ne dogodi, mogli bi da zauzmu luku Bar, dio teritorije, možda čak i željeznicu.

Milatović je takođe izrazio nadu da će Crna Gora biti sljedeća nova članica EU, u kojoj bi Hrvatska mogla igrati značajnu ulogu.

IzvorHRT

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve