Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Milatović: Nema boljeg načina da se investira u budućnost Zapadnog Balkana od ulaganja u mlade

Kako su naveli iz ovog ministarskog resora, u predstojećem periodu Vlada Crne Gore će uložiti dodatni napor da podrži lakšu tranziciju mladih iz sistema obrazovanja na tržište rada, kao i da se za neaktivne mlade kreiraju prilike za lakše pronalaženje posla

Ministar ekonomnskog razvoja Jakov Milatović boravi u radnoj posjeti Sloveniji, na poziv  ministra za rad, porodicu i socijalna pitanja Vlade Slovenije Janeza Ciglera Kralja, gdje učestvuje na Drugom ministarskom sastanku EU i zemalja Zapadnog Balkana. Tema ovogodišnjeg sastanka je zapošljavanje mladih i razmatran je zajednički regionalni odgovor na izazove koje je ostavila COVID kriza, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Zapošljavanje mladih je izazov sa kojim se suočava kako Evropska unija, tako i Zapadni Balkan. Nezaposlenost mladih je već dugo prisutan izazov u Crnoj Gori koji se tokom krize dodatno pojačao, koji prijeti da se nastavi i u periodu nakon pandemije. Na toj liniji Vlada Crne Gore ostaje posvećena strukturnim reformama i inovacijama koje će dovesti do kreiranja karijernih mogućnosti za mlade ljude”, kazao je Milatović.

Kako su naveli iz ovog ministarskog resora, u predstojećem periodu Vlada Crne Gore će uložiti dodatni napor da podrži lakšu tranziciju mladih iz sistema obrazovanja na tržište rada, kao i da se za neaktivne mlade kreiraju prilike za lakše pronalaženje posla.

„Sa ciljem da prevaziđe izazov nezaposlenosti mladih, Crna Gora je prepoznala Garancije za mlade kao bitan mehanizam podrške mladima”, naglasio je Milatović.

Napominju da je u svom daljem izlaganju Milatović apostrofirao da se uz zajednički proces učenja sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana, uz podršku organizacija kao što su Međunarodna organizacija rada i Evropska fondacija za obuku, Garancije za mlade mogu postepeno sprovesti kao uspješna priča u Crnoj Gori i da je ulaganje u mlade najbolji način da se investira u budućnost jedne zemlje.

„U skladu sa posvećenošću koje je danas iskazano usaglašavanjem Deklaracije, još jednom moram naglasiti da, sa ciljem postepenog uspostavljanja, sprovođenja i jačanja Garancija za mlade u Crnoj Gori u korist crnogorske budućnosti, njenih mladih, računamo na tehničko usmjeravanje i finansijsku podršku Evropske komisije kroz Instrument za predpristupnu pomoć, kako bi doprinijeli da se šema Garancija za mlade na odgovarajući način postavi i realizuje“, istakao je Milatović.

On je istakao  značaj godišnjeg ministarskog sastanka o zapošljavanju i socijalnim pitanjima.

„Oni su još jedan pokazatelj podrške Evropske unije zemljama Zapadnog Balkana u ovom kontekstu, i kao takvi su u cjelini u skladu sa revidiranom metodologijom za proširenje i našim stremljenjima da uspostavimo dinamičnije i snažnije političko upravljanje u procesu pristupanja Evropskoj uniji“, zaključio je Milatović.

Prvi Ministarski sastanak EU i Zapadnog Balkana na temu zapošljavanja i socijalnih pitanja održan je 12-13. juna 2019. godine u Luksemburgu.

Na marginama ministarskog sastanka Milatović se sastao se i se sa ministarkom civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicom Gudeljević, sa ministarkom rada i socijalnih pitanja Sjeverne Makedonije Jagodom Sahpakom i državnim sekretarom ministarstva rada Srbije Muirkom Janjićem.

“Planiran je i susret sa slovenačkim ministrom za rad, porodicu i socijalna pitanja Janezom Ciglerom Kraljem”, zaključuje se u saopštemnju Ministarstva ekonomskog razvoja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cerolisim
08.07.2021-22:13 22:13

cuj ulaganje u mlade . Hoce li to Mladi izdavat dionice i tako to. Ja b…….e brate slatki, aj prekrsti se i pomakni