Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Mihailović: Subvencije za zarade koštaće državu oko 20 miliona

Paket ekonomskih mjera, o čemu su pregovori počeli juče, prema riječim Mihailovića je socijalni i privredni

Redovni professor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i predsjednik Saveza ekonomista Božo Mihailović za Radio Crne Gore ocjenjuje da je paket ekonosmih mjera, koji je Vlada predložila, realan i obuhvata ono što je najpotrebnije privredi i građanima u ovom trenutku.

Smatra da će samo za subvencije za zarade trebati 20-tak miliona eura. Ne očekuje da će olakšice za struju ugroziti poslovanje Elektroprivrede.

U ponedjejak premijer Duško Marković razgovaraće sa ekonomskim ekspertima o predloženim mjerama za podršku privredi i građanima. Juče su o radnoj verziji razgovarali socijalni partneri, a sredinom naredne nedjelje dijalog u Skupštini sa predstavnicima poslaničkih klubova.

Paket ekonomskih mjera, o čemu su pregovori počeli juče, prema riječim Mihailovića je socijalni i privredni.

Vodi se računa, kaže, o najugroženijim domaćinstvima, ali i privrednim aktivnostima i preduzetništvu, odnosno stvaranju uslova za nova zapošljavanja.

“Ne samo da se vodi računa o postojećim zaposlenima, nego i o novom zapošljavanju, što treba da bude pokretačka snaga u ovim uslovima, a posebno nakon epidemije. Ovdje će biti vrlo važna uloga Investiciono-razvojnog fonda, koji u narednom periodu treba da kreira nove kreditne linije za podršku privredi”, naglasio je Mihailović.

Predložene olakšice za zarade, smatra Mihailović, vjerovatno neće zadovoljiti poslodavce i zaposlene, ali će, kaže, uticati na rashodnu stranu budžeta.

“Ta cifra može da se, u jednoj najgrubljoj računici kreće sada 20-tak miliona eura. Međutim, do precizne cifre će se doći onda kada se dobiju podaci od nadležnih organa za sve kategorije koje budu obuhvaćene olakšicama”, navodi profesor Mihailovića.

U predloženom paketu su i subvencije za račune za električnu energiju, kako privredi, tako i naugroženijim domaćinstvima.

To je dobro, poručuje Mihailović za građane i privredu. Optimista je i kada je riječ o poslovanju energetskog sektora.

“S obzirom na poslovne rezultate koje su ostvarili u minule dvije godine neće to biti posebno opterećenje da bi moglo da ugrozi njihovu djelatnost”, ocjenjuje profesor.

U paketu ekonomskih mjera predviđena je i podrška poljoprivredi, što je smatra Mihailović, dobro u periodu kada počinje sjetva, ali i šansa za uvezivanje proizvođača i trgovinskih lanaca.

“Da poljoprivrednici znaju da će biti otkupljeno ono što proizvedu po fer cijenama s obzirom na umanjenu djelatnost turizma kao cjeline”, zaključio je profesor Mihailović.

Izvorrtcg.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve