Država mora pažljivo donijeti odluku kome će dati da upravlja crnogorskim aerodromima, kaže za Novu M profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Božo Mihailović. Kompanije koje su prošle u drugi krug su, kaže Mihailović, renomirane i mogu pružiti ono što Vlada traži.

Božo Mihailović

Četiri od sedam kompanija koje su bile zainteresovane za dobijanje koncesija za crnogorske Aerodrome nastaviće pregovore sa Vladom. Uskoro će biti pozvane za dostavljanje dodatnih ponuda, a ekonomski stručnjaci kažu da je riječ o renomiranim kompanijama.

“Moramo otvoriti četvoro očiju kome ćemo dati aerodrome jer Crna Gora nema 22 aerodroma nego ima dva aerodroma. Prema tome sve stručne snage treba usmjeriti da se donese adekvatna odluka”, kaže Mihailović.

Aerodromima u Podgorici i Tivtu želi da upravlja francusko-turski konzorcijum ADP/TAV. Taj konzorcijum godišnje opsluži više od 120 miliona putnika. U trci za upravljanjem crnogorskih aerodroma je i juznokorejski Incheon International Airport Corporation, čiji je glavni aerodrom Seul, gdje se godišnje opsluži oko 65 miliona putnika.

U uži krug prošao je i Indisjki GMR koji godišnje opsluži više od sto miliona putnika.

Kompanija Corporacion America Airports godišnje preveze oko 81,3 miliona putnika, a glavni aerodromi su Buenos Aires, Jerevan, Firenca i Piza.

“Radi se o firmama koje imaju značajno iskustrvo jer je sad broj onih iz predkvalifikacija smanjen i one su takvih referenci da se može izvršiti adekvatan izbor”, dodaje on.

Obaveza budućeg ponuđača je da avansno uplati najmanje 100 miliona eura i da tokom trajanja koncesije, odnosno u narednih 30 godina državi uplaćuje najmanje 10 odsto godišnjeg prihoda Aerodroma. Očekivani obim investicija je najmanje 80 miliona u prve tri godine, a najmanje 200 miliona eura tokom ukupnog trajanja investicije.

Komentari

avatar