Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

MFSS: Do obavljanja dodatnih konsultacija privremeno povlačimo predloge zakona

Kako navode predlogom Fiskalne strategije 2021 - 2024. godine je planirano da se postepenim ukidanjem procentualnih budžetskih izdvajanja dođe do adekvatnije raspodjele budžetskih sredstava, kao i snaženja kvaliteta javne usluge koju treba da pružaju sve budžetske jedinice u korist građana Crne Gore.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) saopštilo je da privremeno povlači predloge zakona koji se odnose na procentualno izdvajanje iz budžeta kako bi obavili dodatne konsultacije sa potrošačkim jedinicama.

“Ministarstvo će obaviti dodatne konsultacije sa potrošačkim jedinicama koje su predmet izmjena zakona, zbog čega će se privremeno povući iz skupštinske procedure prvi set ovih predloga zakona, da bi se pružila dodatna objašnjenja u vezi sa primjenom, kao da to ne ugrožava nezavisnost inistitucija, niti njihovu finansijsku samostalnost, već naprotiv”, saopšteno je iz Portalu RTCG iz resora ministra Milojko Spajić.

Kako navode predlogom Fiskalne strategije 2021 – 2024. godine je planirano da se postepenim ukidanjem procentualnih budžetskih izdvajanja dođe do adekvatnije raspodjele budžetskih sredstava, kao i snaženja kvaliteta javne usluge koju treba da pružaju sve budžetske jedinice u korist građana Crne Gore.

“Osnov je dalje sprovođenje programskog budžeta Crne Gore, čija je puna primjena počela od ove godine, i cilj je efikasnije trošenje novca poreskih obveznika. Polazeći od najbolje međunarodne prakse za planiranje budžeta i principa neselektivnosti, kada je u pitanju raspodjela sredstava iz javnih izvora, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je počelo da inicira izmjene pojedinih zakonskih rješenja kojima se propisuju budžetska izdvajanja na nivou procentualnog učešća u budžetskoj potrošnji, odnosno BDP-u”, poručuju iz tog resora.

Visinu izdataka/sredstava, koja se opredjeljuju potrošačkim jedinicama iz budžeta Crne Gore, neophodno je, kako kažu, da opredjeljuje kvalitet predloženih programa, projekata odnosno aktivnosti i njihov sveukupni doprinos opštem javnom interesu, odnosno kvalitetu pružanja javnih usluga.

“Utvrđivanje minimalnih limita potrošnje u direktnoj je suprotnosti sa osnovnim načelima i principima programskog budžetiranja, odnosno budžetiranja baziranog na stvarnom učinku. Primjena programskog budžeta, koji donosi veću transparentnost, bolju kontrolu trošenja sredstava, unapređenje procesa planiranja budžeta i efikasnosti potrošnje…, predstavlja i jedan od zahtjeva iz procesa evropskih integracija u dijelu upravljanja javnim finansijama”, poručuju iz Ministarstva finansija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve