Nedjelja, 28 Maja, 2023
Rubrika:

SOCIJALA ZA GRAĐANE: MERT pokrenuo akciju ”Stop inflaciji”, marža na osnovne namirnice ograničena na pet posto

Formirana ''antiinflaciona korpa'' u saradnji sa trgovinskim lancima

Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao odgovor na problem rasta cijena osnovnih životnih namjernica, u dogovoru sa predstavnicima trgovačkim lanaca (Voli, Mercator, Laković, Domaća trgovina- Aroma, Franca) kreiralo je program “Stop inflaciji”, koji podrazumijeva definisanje antiinflacione korpe koja će sadržati najmanje po jedan artikal od 25 osnovnih namirnica.

Akcija će se primijenjivati od utorka.

”Cilj ove akcije i uvođenja antiinflacione korpe je da smanjimo pritisak na životni standard građana i doprinesemo stabilizaciji cijena osnovnih životnih namirnica. Drago mi je da su naši trgovci pokazali društvenu odgovornost i od početka podržali ovu ideju”, poručio je ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović.

Antiinflaciona korpa formirana je na način da sadrži najmanje po jedan artikaliz svake od 25 vrsta dogovorenih proizvoda u tabeli koja slijedi. Izbor konkretnog artikla iz definisane vrste proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom (trgovačka marža u maloprodaji ne treba da bude iznad 5%, dok je trgovačka marža u veleprodaji takođe limitirana na 5%).

Kako su kazali iz ministarstva, trgovac je u obavezi da vodi evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne artikle koji ulaze u strukturu antiinflacione korpe i na zahtjev Ministarstva iste dostavi na uvid.

Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda koji ulaze u sastav antiinflacione kopre, formiraju cijene prema postignutom dogovoru i o tome vode adekvatnu evidenciju, ali trgovacne može skraćivati listu proizvoda. Trgovac može mijenjati artikle u okviru iste vrste proizvoda u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou.

Trgovci će artikle obilježavati na poseban način, a Ministarstvo će obezbijediti odgovarajuću promotivnu kampanju trgovaca koji pristupe ovom sistemu snižavanja cijena.

Opšti uslovi za izbor proizvoda:

Artikal ne smije biti pri isteku roka.

Artikal ne smije imati manjkavosti niti bilo kakva oštećenja.

Artikal ne smije biti lošijeg kvaliteta od prosječnog kvaliteta proizvoda određene vrste.

Predviđeno je da nove, snižene cijene u skladu sa dogovorom o “antiinflacionoj korpi” stupe na snagu 21. marta.

Sastanku u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma prisustvovali su i predstavnici Privredne komore sa kojima je dogovoreno da koncept antiinflacione korpe predstave i ostalim trgovačkim lancima koji su zainteresovani da se pridruže akciji.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović kazao je da će akcija krenuti od utorka, i cijene će važiti do kraja aprila, kada će imati novu akciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve