Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Medojević: Zbog brutalnog kršenja Ustava i trošenja 633 miliona eura, morala je pasti Vlada

U svakoj demokratskoj državi SDT bi već saslušao ministra finansija Milojka Spajića i pokrenuo krivični postupak, a premijer bi ga razriješio, poručio je Medojević

Vlada Crne Gore je odlukom o privremenom finansiranju prekršila Ustav i organski zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, saopštio je predsjednik PzP-a Nebojša Medojević.

“Ministar Mickej Spajić je, dakle, suprotno zakonu potrošio za prva 4 mjeseca 633 miliona eura, bez kontrole i bez ustavnog i zakonskog osnova”, navodi Medojević na Fejsbuku.

Prema njegovim riječima, u svakoj demokratskoj državi SDT bi već saslušao ministra finansija Milojka Spajića i pokrenuo krivični postupak, a premijer bi ga razriješio.

“U našem slučaju, zbog ovako brutalnog kršenja Ustava i zakona o budžetu i trošenju 633 miliona eura, morala je pasti Vlada”, istakao je Medojević.

Ističe da je član 100 tačka 6 Ustava precizan: Vlada predlaže budžet i završni račun. Vlada predlaže, a Skupština usvaja budžet.

“Član 82 tačka 5 Ustava – Skupština donosi budžet i završni račun”, dodaje Medojević.

Poručuje, da je svakome činovniku u Ministarstvu finansija ovo kristalno jasno.

“Saučesnik u ovom kriminalu je i predsjednik Skupštine koji nije upozorio Vladu da je odluka o privremenom finansiranju Vlade neustavna i nezakonita, jer Vlada nema tu nadležnost. Ustav je, prirodno, kao i svaki ustav demokratske zemlje, dao nadležnost Skupštini da donosi odluke o trošenju novca građana Crne Gore, ali i da kontroliše kako Vlada troši novac. Zato u sistemu javnih finansija imamo i DRI koji treba da kontroliše da li se novac građana troši po zakonu, ali i da li se troši efektivno, tj. namjenski za ono za šta je planirano budžetom”, saopštio je Medojević.

Medojević kaže, da ga čudi da se Skupština već nije obratila DRI za mišljenje da li su odluke Vlade o zaduženju, promjeni potrošačkih jedinica uredbom i donošenje odluke o privremenom finansiranju zakonite ili ne.

“Vlada je morala da pošalje Predlog Zakona o budžetu do kraja godine i Skupština je nakon odbijanja tog predloga zakona, morala da donese odluku o privremenom finansiranju i odredi rok Vladi. Jednostavno, Skupština je ustavom nadležna za donošenje budžeta, kao i odluke o privremenom finansiranju”, navodi Medojević.

Prema njegovim riječima, Vlada je postupila suprotno od toga i napravila teško krivično djelo.

“Nered u javnim finansijama, nezakonitost, neregularnost, tajnost, netačnost će se popravljati godinama. O riziku od korupcije zbog tajnog, netransparentnog, protivustavnog i nezakonitog finansiranja i činjenice da samo jedan čovjek, bez ikakve kontrole troši 633 miliona eura za 4 mjeseca, ne treba ni pričati”, zaključio je lider PzP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Medojević: Zbog brutalnog kršenja Ustava i trošenja 633 miliona eura, morala je pasti Vlada – CG Vijesti
10.06.2021-15:00 15:00

[…] Aktuelno […]