Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Zahtjevi Sindikata prosvjete opravdani, uzalud sam upozoravao neznalice iz Vlade

''Uzalud sam upozoravao neznalice i avanturiste iz Vlade da će povećanje minimalne zarade izazvati strukturne poremećaje na tržištu rada i ugroziti stabilnost javnih finansija''

U potpunosti podržavam zahtjeve Sindikata prosvjete za povećanje zarada i usklađivanje granskog kolektivnog ugovora sa povećanjem minimalne zarade sa 250 na 450 eura, saopštio je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

“Uzalud sam upozoravao neznalice i avanturiste iz Vlade da će povećanje minimalne zarade izazvati strukturne poremećaje na tržištu rada i ugroziti stabilnost javnih finansija”, dodaje on.

Zakoni su, podsjeća, usvojeni, “dijete se rodilo, valja ga ljuljati”.

“Povećanje minimalne zarade na 450 eura automatski mora biti praćeno otvaranjem socijalnog dijaloga Vlade i sindikata u javnom sektoru oko usklađivanja kolektivnih ugovora. Slučajni ministar Spajić nije znao da je minimalna zarada socijalna kategorija, ali i bazični reper za utvrđivanje odnosa na tržištu rada i definisanju platnih razreda i koeficijenata za obračun zarada. Uvođenje zakonskog minimuma za platu, zahtjeva i redefinisanja koeficijenata i vrijednosti bazične obračunske vrijednosti”, rekao je Medojević.

Koeficijenti za obračun zarade, kaže lider PzP, zavise od složenosti posla, stepena obrazovanja, i drugih faktora koji se razlikuju od vrste djelatnosti. Zato, dodaje, postoje granski kolektivni ugovori koji regulišu specifičnosti i definišu koeficijente i vrijednosti.

“Prema postojećem sistemu obračuna zarada u prosveti, koji je definisan Granskim kolektivnim ugovorima, za najjednostavnije poslove je predviđen koeficijent 3.10. Obračunska vrijednost koeficijenta je utvrđena od strane Socijalnog savjeta na 90 eura. Sad kada je plata za najjednostavnije poslove 450 eura, moraju se ponovo redefinisati ili koeficijenti definisani Granskim kolektivnim Ugovorom ili obračunska vrijednost koeficijenta”, smatra Medojević.

Prema njegovim riječima, zarada se obračunava po modelu koeficijent x obračunska vrijednost koeficijenta.

“Za najjednostavnije poslove zarada je 3,10 x 90 eura = 279 eura. Sad je ta zarada 450 eura. Neophodno je sad uskladiti Granski kolektivni ugovor, ili treba promijeniti obračunsku vrijednost koeficijenta sa 90 na 150 eura, ili treba promjeniti koeficijente. Ako se promjeni obračunska vrijednost koeficijenta na 150, onda plata nastavnika sa važećim koeficijentima će biti od 750 do 1000 eura. Druga varijanta je da se promijene koeficijenti, ali to mora da se pregovara sa Sindikatom”, ocijenio je on.

Lider PzP naglašava da minimalna zarada od 450 eura otvara pitanje “zakonitosti isplate zarada u prosvjeti i pravnog osnova za tužbe zaposlenih”.

“Autori ovog programa iz Beograda, nemaju političku odgovornost za katastrofalne posljedice koje će izazvati u sistemu zarada i odnosima na tržištu rada. PzP daje punu podršku Sindikatu prosvjete i poziva i druge Sindikate u javnom sektoru da zaštite svoja prava i traže usklađivanje granskih kolektivnih ugovora sa povećanjem minimalne zarade”, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL- crnogorska oslobodilačka liga
26.10.2022-18:35 18:35

Poštovani gospodine Medojeviću nijeste primijetili da ovi fingirani pregovori fingiranih sindikata služe samo da propalog premijera vještački opet vrnu u poziciju ka da je on nešto bitan. Prvo se zakaže fingirani protest fingiranog sindikata koji ka najpozvanijeg za rješavanje problema zovu propalog premijera da on im da neke garancije da će to biti završeno na kobajagi obostrano zadovoljstvo. Onda se pojavi sada nebitni i poslije ,,teških pregovora” pristane na ono što je on ustvari naumio. Nebitni sa obije strane stola tako postaju kobajagi bitni, a jedino stvarni bitni postaju nebitni. Nije mi uopšte žao ni profa i lezilebovića od vatrogasaca… Pročitaj više »