Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Vlada planira smanjenje penzija, tajno pregovara sa MMF

Prema njegovim riječima, Vlada je pristala da drastično smanji troškove budžeta i da ih uskladi sa budžetskim prilivima koji će, kako tvrdi, do kraja godine biti manji za najmanje 30%

Vlada Crne ipak tajno pregovara sa MMF oko novog aranžmana za podršku budžetu. U sklopu tih pregovora Vlada se obavezala da ce izvršiti fiskalna prilagođavanja, tvrdi lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Nebojša Medojević

Prema njegovim riječima, Vlada je pristala da drastično smanji troškove budžeta i da ih uskladi sa budžetskim prilivima koji će, kako tvrdi, do kraja godine biti manji za najmanje 30%.

-Vlada je pristala da smanji penzije i to treba da znaju penzioneri koji ih glasaju. DPS je odlučio da zakaze izbore , kad im vrijeme nije, u sred najžešće epidemije, 30.08. jer znaju kakav su program štednje dogovorili sa MMF. Smanjenje plata i otpuštanje iz iavnog sektora i smanjenje penzija, uvodjenje kriznog poreza od 15% na plate preko 450 eur itd itd – navodi Medojević u saopštenju.

Tvrdi i da je DPS na brzinu usvojio izmjene zakona o PIO, kako bi “povećao iznos najmanje penzije od 128 eur na 143 eura, navodeći da minimalni penziju prima nesto preko 11.000 penzionera

-A smanjenje penzija ce biti lienarno i pogodiće sve penzionere. DPS nije planirao da smanjenje penzije bude procentualno veće za najveće penzije , a da ga nema za najmanje penzije. Tako da će ovo povećanje od 13% za penzionere sa minimalnom penzijom, u slučaju da DPS formira Vladu, biti automatski ponisteno- rekao je Medojević-

Medojević kaže i da DPS planira da smanji penzije, te da zbog toga nisu glasali za njegov amandmat, koji bi kako je rekao, garantovao da se iznos penzija neće smanjivati i da država garantuje iznos penzije.

-U slučaju da u Fondu PIO i budžetu ne bude novca za isplatu punog iznosa, neisplaćeni dio penzije postaje dug države, a penzioneri dobijaju državne obveznice kojima mogu platiti obaveze prema drzavi-rezijske troškove, poreze, ljekove i sl. DPS je odbio moj amandman i jasno stavio do znanja penzionerima, da će penzije biti smanjene- naveo je Medojević, dodajući da DPS ne planira da nedostajuća sredstva u budžetu nadomjesti zapljenom imovine kriminalaca, oporezivanjem bogatstva, ukidanjem subvencija za male HE, nepotrebnih javnih nabavki, javnih radova , jer se tako, kako kaže, hrane DPS tajkunske aždaje .

-DPS će nastaviti jedinu politiku koju zna. Profit ide u džepove korumpiranih političara i sa njima povezanih DPS tajkuna, a troškove štednje i aranžmana sa MMF, platice gradjani, i to oni najsiromašniji – zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve