Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
Rubrika:

Medojević: Ova Vlada se ne može rekonstruisati, ovu grbu i krivu Vladu treba samo rušiti

Medojević ističe da je osnivanje Demohrišćanske partije premijera Krivokapića takođe povezano sa namjerom Spajića da preuzme apsolutnu kontrolu nad tokovima državnog novca i poslovanjem državnih preduzeća, kako bi se taj uticaj iskoristio na vanrednim izborima

Osnivanje “Montenegro works” je dio projekta formiranja “Vlade u Vladi” gdje bi sve odluke o alokaciji državnih resursa donosila mala grupa ljudi, van kontrole parlamenta i javnosti, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

On je kazao da su preporuka MMF-a u jednom istraživačkom neobavezujućem dokumentu stavovi autora i ne predstavljaju zvanične stavove MMF-a, ni njegovog menadžmenta niti Izvršnog odbora.

“Uopštena preporuka da treba obezbijediti centralizaciju podataka o poslovanju i finansijama preduzeća u državnom vlasništvu, sa snažnijom ulogom Ministarstva finansija je razumljiva i prihvatljiva. Ali to nikako ne znači da ministar finansija formira svoju privatnu firmu koja će upravljati tim preduzećima”, rekao je Medojević.

Naprotiv, kako kaže, cilj centralizacije finansijskih podataka državnih firmi je povećanje transparentnosti i zaštita državne imovine i javnog interesa.

Medojević dodaje da država već ima na raspolaganju članove borda direktora i izvršne direktore, koji su pod kontrolom resornih ministarstava, Upravu prihoda koja ima nadzorna i kontrolna ovlašćenja u dijelu poreskih obaveza, inspekciju rada za radne odnose.

Vlada, kako kaže, može angažovati i DRI da izvrše vanredne revizije preduzeća u državnom vlasništvu.

“Opravdano je i veoma potrebno da se osnuje Agencija za platni promet, koja bi obavljala kontrolu platnog prometa sa državom, a može se uvesti i obavezna državna revizija poslovanja i bilansa državnih kompanija, kao što je to nekada radio SDK.
Državna preduzeća i sad imaju eksterne revizore, a akcionari mogu tražiti i vanredne izvještaje i zakazati vanredne sjednice Skupštine”, navodi u saopštenju.

Prema riječima Medojevića, umjesto da Vlada koordinira postojeće kontrolne mehanizme u cilju dobijanja tačnih informacija o poslovanju preduzeća i da eventualno u saradnji sa Skupštinom i DRI osnaži institucionalne mehanizme kontrole, ministar formira svoju privatnu firmu da kontroliše državna preduzeća.

Ovdje se, kaže Medojević, otvara i problem kompetentnosti ministara Spajića i Milatovića.

“Oni se nikada nijesu bavili restrukturiranjem niti privatizacijom državnih preduzeća, nijesu bili članovi uprava nekih većih korporacija, niti su savjetovali neke kompanije. Glavni čovjek ove nove privatne kompanije, po mojim saznanjima, biće čovjek koji je vodio predstavništvo i dužio magacine jedne velike multinacionalne kompanije u CG, ali ni on nikad nije učestvovao u pravljenju poslovnih planova, strateških planova, restrukturiranju, akvizicijama i slično”, naveo je Medojević.

On smatra da nekompetentni ministri angažuju nekompetentne menadžere da upravljaju državnim resursima, iza leđa i same Vlade.

Medojević kaže da, imajući u vidu dosadašnje iskustvo sa tajnim, ali organizovanim operacijama Spajića osnovano sumnja da se radi o uzurpaciji ustavnih ovlašćenja od strane jednog čovjeka i namjeri da se, kako dodaje, kontroliše poslovanje državnih firmi iz ličnih materijalnih ponuda i namjera da se poslovi dodjeljuju favorizovanim firmama ministra Spajića i njegovog šefa – Korupcija i kriminal.

“Cijenim da iza ove neustavne uzurpacije ovlašćenja i suspendovanja legalnih zakonskih organa upravljanja stoje i planovi o privatizaciji tih preduzeća.

Po mojim sasnanjima, prve na redu su Plantaže koje će ova ekipa proglasiti bankrotiranom, bez pokretanja istraga i revizija protiv Veselina Vukotića i Vesne Maraš i predložiti privatizaciju kao jedini spas. Po bagatelnoj cijeni i unaprijed poznatom kupcu. Za određenu proviziju ministrima i “menadžerima””, rekao je Medojević.

EPCG će, kako smatra, biti privatizovana kao dio tajnih pregovora Spajića sa državnim bankama Njemačke i Francuske oko zamjene jedne milijarde eura kineskog duga, kreditima ovih institucija.

Medojević ističe da je osnivanje Demohrišćanske partije premijera Krivokapića takođe povezano sa namjerom Spajića da preuzme apsolutnu kontrolu nad tokovima državnog novca i poslovanjem državnih preduzeća, kako bi se taj uticaj iskoristio na vanrednim izborima, po modelu DPS-a: jedan zaposleni četiri glasa.

“Lični profit, gola lična borba za opstanak na vlasti koja donosi enormno bogaćenje, uvlačenje zemlje u kandže globalnih finansijskih špelulanata, povezivanje sa Sorošom i dubokom državom su motivi ove gomile slučajnih prolaznika koji su sticajem okolnosti (kako kažu Zećani) postali Vlada Crne Gore.

Ova Vlada se ne može rekonstruisati. Što se grbo rodi ni vrijeme ne ispravi. Ovu grbu i krivu Vladu treba samo rušiti. U interesu naroda i države Crne Gore”, zaključuje Medojević.

Najnovije

Netflix će zahvaljujući seriji “Squid Game” prihodovati skoro 900 miliona dolara

Ranije je objavljeno da je ova kompanija za produkciju ove serije izdvojila 21,4 miliona dolara. Po epizodi je potrošila 2,4 miliona dolara, što je...

Gdje je ”nestao” pravi Džejdon Sančo

Džejdon Sančo je uz Kristijana Ronalda i Rafaela Varana trebalo da predstavlja veliko pojačanje za Mančester junajted, koje bi pomoglo da se uđe u...

VUČIĆU PAO MRAK NA OČI: Bijesan je zbog saopštenja ambasade Velike Britanije u Prištini...

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da na njegovu izjavu o umiješanosti stranog faktora, Velike Britanije, u nedavnim dešavanjima na sjeveru Kosova bilo neoficijelnih...

U ponedeljak malo do umjereno oblačno

Sjutra malo do umjereno oblačno uz dosta sunčanih intervala. Na sjeveru, ujutru po kotlinama kratkotrajno magla ili sumaglica. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha...

DODIK POVUKAO RUČNU ”Ne bih žrtvovao mir za Republiku Srpsku!”

Nakon što je najavio kako će srušiti zakon o zajedničkoj vojsci BiH i zapalio atmosferu u zemlji, Dodik poručuje kako nikada ne bi žrtvovao...

Najčitanije

Povezano

Medojević: Postojeći neoliberalni model ekonomije je neodrživ

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da je postojeći neoliberalni model ekonomije u Crnoj Gori neodrživ. On smatra da je, kao posljedica...

Medojević: Za devet mjeseci švercovano 600 tona cigareta, da sam na mjestu Abazovića ošišao bih se na ćelavo i podnio ostavku

U prvih devet mjeseci naplaćeno je 43,8 miliona eura akciza za uvoz cigareta. To znači da je regularno za devet mjeseci uvezeno 598 tona...

URA: Demokrate i Medojević rade sve da ne bude riješeno ubistvo Duška Jovanovića

''U današnjoj zajedničkoj i koordinisanoj akciji Demokrata, Nebojše Medojevića i pojedinih medija bliskih kriminalnim strukturama otkriveni su oni kojima nije do rasvjetljavanja ubistva glavnog...

Medojević: Policija i tužilaštvo sjedište mafije

Mi smo jedina država na svijetu gdje je sjedište mafije u policiji i tužilaštvu. U crnogorskoj mafiji više je onih sa službenim značkama nego...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve