Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Medojević: Osnivanje Air Montenegro korupcionaški projekat od starta

Prema njegovim riječima, Hana kaže Džordanu da su cijene dionica nepredvidive i da niko ne zna tačno šta će se dogoditi te brokeri moraju ubjediti klijente da znaju tačno što će se dogoditi sa cijenama.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević kazao je da osnivanje nove avio kompanije Air Montenegro predstavlja korupcionaški projekat od samog starta. Osvrnuo se na ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića i premijera Zdravka Krivokapića optužujući ih da stvaraju tragikomičnu situaciju, te  umjesto restrukturisanja i sanacije Montenegro Airlines-a, sada imamo dvije državne avio kompanije sa jednim avionom.

“Oni koji su gledali film “Vuk sa Vol Strita” sugurno se sjećaju razgovora između Mark Hane, iskusnog berzanskog vuka i mladog početnika Džordana Belforta u kome mu Hana objašnjava najvažnije tajne posla”, počinje Medojević.

Prema njegovim riječima, Hana kaže Džordanu da su cijene dionica nepredvidive i da niko ne zna tačno šta će se dogoditi te brokeri moraju ubjediti klijente da znaju tačno što će se dogoditi sa cijenama.

“Iskusni berzanski prevarant ne prodaje znanje, ni informacije, već percepciju klijenta da broker zna šta radi i da radi uvijek u najboljem interesu klijenta”, dodaje Medojević.

Kako je istakao, za investicionog bankara i berzanskog špekulanta nije važno da li klijent dobija ili gubi.

“Važno je da on dobija svakom transakcijom jer naplaćuje proviziju na svaku transakciju. Bez obzira da li klijent dobija ili gubi! Što više transakcija, više para za bankare i brokere”, pojašnjava Medojević.

Tako su Crnoj Gori investicioni bankari, kako kaže, “doduše verzije sa Ali Ekspresa”, prodali istu foru.

“Pa su naivni crkveni velikodostojnici i vjernici povjerovali da Spajić zna šta radi i da radi u interesu naroda i države. Kakav danak neiskustvu! Spajić radi samo za sebe i dijeli sa Krivokapićem. Profit njima, gubici nama. Pošteno. Ekspertski. Apostolski”, ocjenjuje Medojević.

Kad analizirate “transakcije”, poručuje,  sa novcem građana ministra Spajića “(investicionog bankara sa Ali Ekspresa)” morate uzeti u obzir ovu filozofiju hijena sa Vol Strita.

“Nije važno da li klijent (država i građani) gube ili dobijaju, važno je samo napraviti što više transakcija od kojih Spajić ima što više provizije! Tajno zaduženje 750 miliona eura, tajne kupovine valutnih fjučersa za plaćanje kineskog duga, neuspjeli pokušaj novog tajnog zaduženja za 900 miliona eura da bi zamjenio kineski dug, šverc 940 tona cigareta u maju vrijednih 100 miliona eura, itd”, navodi Medojević.

Kako je istakao, danas pažnju posvećuje operaciji gašenja Montenegro Airlinesa i osnivanja nove kompanije Air Montenegro!

“Bez ikakvih ozbiljnih studija i analiza i sagledavanja svih aspekata budućnosti nacionalne avio kompanije, Krivokapić i Spajić su preko noći donijeli odluku da obustave rad Montenegro Airlinesa i krenu u osnivanje nove avio kompanije. Vlada, po savjetima kontroverzne savjetnice iz Beograda Adrijane Ćurčić, donosi odluku o obustavi letova MA, navodno zbog nedozvoljene državne pomoći”, sugeriše Medojević.

Vlada, kako je kazao, kao najveći vlasnik i povjerilac MA nije donijela odluku o likvidaciji kompanije kroz stečaj, već je samo obustavila osnovnu djelatnost i prizemljila avione.

“Spajić tada ekspresno najavljuje osnivanje nove avio kompanije koja će koštati državu i poreske obveznike NULA eur. Takođe je bez ikakvih moralnih problema slagao i kad je izjavio da trošak gašenja MA neće koštati građane ni centa”, ističe Medojević.

Prema njegovim riječima, realnost sasvim drugačija.

“Poreska uprava inicira stečaj MA i on ulazi u standardnu proceduru u kojoj se gura stečajni upravnik, stečajni sudija i gdje se utvrđuje imovina preduzeća, obaveze i potraživanja. Preduzeće nastavlja da funkcioniše u stečaju i stečajni upravnik pravi plan reorganizacije koji je i usvojen početkom jula”, dodaje Medojević.

Napominje da od ukupnog iznosa prijavljenog duga od 169,7 miliona eura, prihvaćeno je 33,88 miliona eura. Osporeno je oko 135 miliona eura, a od toga državi 121,83 miliona eura.

“Državu će, znači, ova odluka Spajića i Adrijane da košta, samo po ovom osnovu, 121, 8 miliona eura duga koji MA u stečaju neće moći da otplati i biće otpisan. Kako se čudno piše Spajićeva nula eura. Osim toga MA u stečaju nastavlja da koristi svoju imovinu: zgrade, hangare, opremu, poslovne prostore itd itd”, opominje Medojević.

Kako je naglasio, dešava se nevjerovatna situacija.

“U maloj Crnoj Gori paraleleno rade dvije državne avio kompanije – MA i Air Montenegro. Air Montenegro nema svoju imovinu i mora da rentira imovinu MA. Air Montenegro ne može da organizuje osnovno servisiranje u Podgorici i sklapa aranžman u Slovačkoj (što više transakcija, više provizije)”, pojašnjava Medojević.

Osvrnuo se na potez kupovine dva aviona.

“Spajić lično u direktnoj pogodbi kupuje dva aviona Embrarera, bez motora, od kojih je samo jedan u voznom stanju, koji se servisiraju u Slovačkoj. MA u stečaju nema nijedan avion, ali ima opremu i ljude za servisiranje i održavanja aviona. Pametno, zar ne. Ekspertski. Apostolski”, navodi Medojević.

Analitičari postavljaju pitanje, dodaje,  zašto je Spajić za 10,5 miliona dolara državnih para kupio avion koji nije u letnom stanju, a onda iznajmio drugi avion od njemačke firme?

Poručuje da je odgovor vrlo jednostavan.

“Spajić uzima proviziju na 10,5 miliona dolara na kupovinu pokvarenog aviona koji ne leti te da ministar uzima proviziju na zakup novog aviona od Njemaca”,  ističe Medojević.

Napominje da treba upamtiti savjete vukova sa Vol Strita.

“Što više traskacija, to više provizija. Nema veze što klijent (država i narod Crne Gore) gubi. Važno je da Spajić zarađuje. Neznanje i nemar Spajić i Krivokapić stvaraju tragikomičnu situaciju da, umjesto restrukturiranja i sanacije MA, sada imamo dvije državne avio kompanije sa jednim avionom”, naglašava Medojević.

Kako je istakao, država je već pretrpjela gubitak zbog otpisa duga MA od 121,8 miliona eura.

“Država je već uložila preko 40 miliona eura za početak rada Air Montenegro”, dodaje Medojević

Napominje da problemi dolaze, jer Air Montenegro ne može da posluje pozitivno sa malim brojem aviona, letova i ogromnim troškovima rentiranja ljudi, opreme, servisiranjem u Slovačkoj, iznajmljivanjem aviona i posade, za koji kaže,  da je najskuplji vid rentiranja aviona.

“Za očekivati je da Spajić, odobri novu državnu pomoć iz budžeta (sad će Adrijana koja je u talu, sugurno reći da ova “državna pomoć“ nije protiv EU standarda, kao što je bila ista državna pomoć za MA)”, poručuje Medojević.

Realno je očekivati i da AIR Montenegro neće plaćati troškove Aerodromima Crne Gore jer će, kako ocjenjuje, Spajić iskoristiti svoju poziciju da zaustavi menadžment Aerodroma da naplati svoja potraživanja od Air Montenegro.

“Gubitke koje će AIR Montenegro sasvim sigurno praviti i to u iznosu većem nego MA biće opet preneseni na teret budžeta tj. građana Crne Gore. Profit od ovih korupcionaških transakcija će otići Spajić i članovima njegove bande”, navodi Medojević.

Kako je istakao, “pratio je mnoge korumpirane Vlade u zemljama u tranziciji od 1991 godine”.

“Ovakve hijene, lopove i zlotvore sopstvene države nijesam vidio. Samo jako Spajiću. Važno je da imaš podršku i svu ljubav od Alekse. Samo rokajte! Bolje nijesmo ni zaslužili”, zaključuje Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Medojević: Osnivanje Air Montenegro korupcionaški projekat od starta – CG Vijesti
25.07.2021-15:59 15:59

[…] Aktuelno […]