Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: ”Evropa sad” oduzela izvorne prihode opština i Fonda zdravstva, pa sad gubitak isplaćuje iz budžetskih rezervi

Kako navodi u saopštenju, Fond zdravstva će taj manjak od preko 200 miliona eura finansirati iz budžeta koji će morati da se zadužuje

“Svaki dan stižu računi “genijalnog” plana Mickeja Spajića da ukine izvorne prihode Fonda zdravstva i opština, i da se tim parama finansira vještačko povećanje zarada”, kazao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Kako navodi u saopštenju, Fond zdravstva će taj manjak od preko 200 miliona eura finansirati iz budžeta koji će morati da se zadužuje.

“Vlada je danas pripremila informaciji o finansiranju opština iz budžetskih rezervi i nadokanđivanje izgubljenih prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica, kao posledica primjene programa “Evropa sad”. Razaranje finansiranja Fonda zdavstva i opština iz izvornih prihoda samo je povećalo rashodnu stranu budžeta i povećalo budžetski deficit koji će se finansirati iz novog zaduženja”, navodi Medojević.

Kako dodaje, isplaćivati zarade iz zaduženja i kredita je najkraći put ka bankrotu.

“Grčki scenario. Lijepo je primati veće plate. A neće biti lijepo kada se kroz planove štednje bude smanjivao broj zaposlenih u javnom sektoru ili povećavao PDV i cijene osnovnih životnih namirnica”, ističe Medojević.

O razvoju, javnim investicijama u infrastrukturu i podsticajima otvaranju novih radnih mjesta u proizvodnji i izvozu, neće biti ni riječi godinama, dodaje u saopštenju.

“Budžet će biti protočni bojler od poreskih obveznika, prema zaposlenim u iavnom sektoru, korisnicima socijalnih davanja i penzionerima. Nekontrolisana javna potrošnja, bez investicija, proizvodnje i izvoza mora završiti bankrotom”, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve