Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Mediji upozoravaju: Mnogima će zbog ovog biti uništeni praznici

U lukama poput Hamburga manjka ključnih materijala, a paralelno s time manji je broj vozača kamiona koji mogu prevoziti robu pa se stoga najveću evropsku privredu suočava sa sličnim haosom u lancu snabdjevanja, s kakvim se sreće i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Prema pisanju uglednog Politica, Njemačka se suočava s nezapamćenim problemima u svojim lancima snabdjevanja, pri čemu svjedoče nevoljama s isporukama koje bi mogle upropastiti Božić, a nije nemoguće da ista sudbina zadesi i praznike koji dolaze iza.

U lukama poput Hamburga manjka ključnih materijala, a paralelno s time manji je broj vozača kamiona koji mogu prevoziti robu pa se stoga najveću evropsku privredu suočava sa sličnim haosom u lancu snabdjevanja, s kakvim se sreće i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Budući kancelar Olaf Scholz otklonio je britansku brigu koja je posljedica Brexita i malih plata neposredno nakon pobjede na izborima koji su u Njemačkoj održani u septembru, međutim sada bi se s istim problemom mogli suočiti i Nijemci.

Problematika koja dovodi do ovih poremećaja složena je i globalna, međutim povezana je i s određenim domaćim politikama te s velikim oslanjanjem Nijemaca na kineski uvoz za stvari potrebne za proizvodnju automobila, što je pokazatelj toga da i ugledna njemačka automobilska industrija svjedoči krizi, usporedno s time i drugi sektori upozoravaju na milijarde izgubljenih prihoda.

Da je trenutna situacija ekstremna upozorio je voditelj Evropskog ureda za njemačku industriju mašinska grupa VDMA Holger Kunze.

”Očekujemo da će uska grla potrajati i do 2022”, izjavio je Kunze napominjući da su uska grla normalna nakon krize kao što je ova uzrokovana korona virusom.

”Trenutno ima puno pijeska u rupama globalne logistike”, stav je voditelja istraživanja Ifo Centra za makroekonomiju i istraživanja Klausa Wohlrabea.

Kako ne postoji jednostavan odgovor na aktuelno zagušenje, eksperti predviđaju nove nevolje koje bi mogle odjeknuti širom svijeta, te se negativno manifestirati na nadolazeće božićne praznike.

Kašnjenje u trgovini startalo je tokom pandemije, a do toga je doveo pad potražnje kao i svjetska nestašica kontejnera ključnim trgovačkim putem Sueskog kanala koji je blokiran s više brodova.

Pošto je privredni oporavak ipak krenuo, u lukama se sada sreću sa suprotnom dvojbom, odnosno s premalo radnika i viškom kontejnera kaže glasnogovornik njemačke logističke i transportne kompanije Hamburger Hafen und Logistik Hans-Jörg Heims.

On je upozorio da većina brodova kasni po nekoliko dana, a u pojedinim slučajevima bilježe kašnjenja od dvije sedmice.

Takva kašnjenja, kako tvrde iz ove firme, nisu posve negativna, pa je slijedom toga ova firma povećala prognozu za nadolazeću godinu radi prihoda koje su ostvarili većim naknadama za skladište u posljednjim mjesecima tekuće godine.

Međutim, za druge su poremećaji skupi te bi mogli rezultirati dugotrajnim posljedicama. Brojni proizvodi niti ne stignu do luka, a u Njemačkoj su primjerice dječiji bicikli popularan poklon, bez kojega bi ove godine mogla ostati mnoga djeca.

Istraživanje instituta Ifo otkrilo je da je 100 posto ispitanih njemačkih prodavača bicikala prijavilo probleme s narudžbama nakon ogromne potražnje i zatvaranja fabrika u jeku pandemije, a to vodi ka manjem broju dostupnih bicikala čija bi cijena trebala porasti.

Problema bi mogli imati i oni skloni kupnji namještaja jer se i u trgovinama ove vrste trgovci sreću s problemima u lancima snabdjevanja. S problemima se susreće i najveći njemački sektor, odnosno proizvodnja automobila i to radi manjka poluvodiča koji su nužni za proizvodnju vozila, s tim da se očekuje da bi u ovom sektoru kriza mogla potrajati minimalno do 2023.godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve