Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Medicinski alkohol biće jeftiniji, privremeno ukinuta akciza

Ministarstvo finansija danas je saopštilo da je, u skladu sa preporukama Vlade datim u cilju zaštite zdravlja građana, data privremena mjera oslobođenja od plaćanja akcize za medicinski alkohol koji se stavlja u slobodan promet i ona se primjenjuje od 18. marta

Ministarstvo finansija danas je saopštilo da je, u skladu sa preporukama Vlade datim u cilju zaštite zdravlja građana, data privremena mjera oslobođenja od plaćanja akcize za medicinski alkohol koji se stavlja u slobodan promet i ona se primjenjuje od 18. marta.

Foto: Cdm

Iz Vlade su ranije saopštili da bi oslobađanje od plaćanja akcize na medicinski alkohol rezultiralo smanjenjem cijene i njegovom boljom dostupnošću dok traje opasnost od širenja novog koronavirusa.

U Ministarstvu objašnjavaju da je, shodno odredbama Zakona o akcizama, propisano da je oslobođeni korisnik akciznih proizvoda osoba ili kompanija koja dobije akciznu dozvolu carinskog organa da, u okviru svoje djelatnosti, vrši nabavku akciznih proizvoda bez plaćanja akcize.

“Bliži uslovi u vezi sa zahtjevom oslobođenog korisnika akciznih proizvoda, kao i vođenja evidencije, propisani su Pravilnikom o primjeni Zakona o akcizama. Upotreba etil alkohola u medicinske svrhe, shodno navedenom zakonu, oslobađa se plaćanja akcize ukoliko ga nabavljaju zdravstvene institucije kojima se izdaje dozvola od strane nadležnog organa”, naveli su.

Dozvolu oslobođenog korisnika akciznih proizvoda može zatražiti kompanija, osoba, odnosno preduzetnik koji ispunjava uslove Zakona.

“Navedenu dozvolu carinski organ izdaje na osnovu pisanog zahtjeva na period do 12 mjeseci, koja se može obnoviti na način i pod uslovima iz tog zakona. Napominjemo da je carinski organ, shodno navedenim zakonskim rješenjima izdao četiri dozvole ustanovama koje su u sistemu javnog zdravstva ili koje imaju zaključen ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje”, naglasili su u Ministarstvu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve