Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Medenca: Dosljednost pricipu nulte tolerancije prema svim oblicima prevara

Otvoren Twinning light projekat ,,Jačanje kapaciteta institucija AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima''

U hotelu Ramada zvanično je otvoren Twinning light projekat ,,Jačanje kapaciteta institucija AFCOS sistema u oblasti upravljanja nepravilnostima“ koji će u narednih osam mjeseci sprovoditi Ministarstvo finansija Crne Gore u saradnji sa Grčkom, odnosno Centrom za internacionalno i evropsko ekonomsko pravo (CIEEL).

Projekat, u vrijednosti od 100 000 eura finansiraće se kroz sredstva pretpistupne pomoći Evropske unije.

Uspostavljanje sistema zdravog finansijskog upravljanja kao garanta dobre iskorišćenosti sredstava koje EU dodjeljuje zemljama u procesu pristupanja, kroz poboljšanje razvijenosti administrativnih kapaciteta Crne Gore u oblasti suzbijanje nepravilnosti i prevara, osnovni je cilj projekta koji će u značajnom pomoći ispunjavanju zahtjeva iz pregovaračkog poglavlja 32 – Finansijska kontrola.

“Strateški cilj naše zemlje punopravno članstva u EU zajednici, te da da je uspostavljanje efikasnog mehanizma finansijskog upravljanja i kontrole nad korišćenjem sredstava iz fondova pretpristupne pomoći prioritet u ispunjavanju obaveza prema evropskim partnerima”, kazao je u uvodnom izlaganju državni sekretar Ministarstva finansija Miloš Medenca.

Obaveza naše zemlje ostaje dosljednost pricipu nulte tolerancije prema svim oblicima prevara i drugih koruptivnih radnji, a razmjena iskustava i dobre prakse sa kolegama iz Grčke obezbijediće kreiranje pouzdanijeg i stabilnijeg sistema zaštite i finansijskog sistema EU, ali i nacionalnog interesa odnosno fiskalnog sistema CG, dodao je.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u našoj zemlji, Inve Engstrom iskazao je zadovoljstvo što je Crna Gora pokrenula projekat koji će u značajnoj mjeri pomoći unapređenju kapaciteta nacionalnog tijela zaduženog za suzbijanje nepravilnosti i prevara, kako bi se osigurala upotreba sredstava EU na način koji donosi koristi građanima Crne Gore.

„To jedino može biti postignuto kroz usvajanje standarda, metoda i međunarodnih prncipa unutrašnje finansijske kontrole u čitavom javnom sektoru, kao i kroz kontrolu trošenja sredstava EU. Ovaj projekat predstavlja važan doprinos u pripremi Crne Gore da ispuni kriterijume za punopravno članstvo u EU u ovoj ključnoj oblasti“, naglasio je Engstrom.

Grčka, kao najstarija članica Evropske unije u regionu, koja raspolaže ekspertskim znanjem i upoznata je sa mentalitetskim kontekstom ovog dijela Evrope, nastaviće da pruža podršku Crnoj Gori na svom evropskom putu, poručio je grčki ambasador u našoj zemlji, Panagiotis Partsos i dodao da Grčku i Crnu Goru vežu istorijski utemeljene veze koje se u narednom periodu mogu snažiti kroz širi okvir saradnje.

Sekretarka Centra za internacionalno i evropsko ekonomsko pravo, Virginia Tzortzi, ukazala je na značaj uspostavljanja djelotvornog sistema zaštite finansijskih interesa EU za sve članice zajednice, ali i za sve zemlje koje su u procesu pretpristupnog pregovaranja, i izrazila spremnost da svojim ekspertskim znanjem doprinesu uspostavljanju evropskih standarda u crnogorski sistem finansijskih kontrola.

Ministarstvo finansija će u okviru pomenutog projekta osigurati prevenciju svakog vida finansijskih zloupotreba i korupcije u slučaju sprovođenja IPA projekata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve