Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

MBA: Ekonomsko državljanstvo način da se obezbijedi prisusustvo provjerenih investitora

Prije više od deceniju Montenegro Biznis Alijansa (MBA) je pokrenula priču o ekonomskom državljanstvu, svjesna značaja uvođenja ovog programa za razvoj naše ekonomije, a priča je ponovo aktuelna poslednjih dana što je dobro i što budi nadu da ćemo konačno realizovati ovaj program koji, objektivno, i nije trebalo previše odlagati, saopštili su iz MBA.

foto visit-mba.me

Kako ističu, prema ovom pitanju treba imati pragmatičan odnos s obzirom, na sve veću ekonomsku i drugu povezanost na globalnom nivou.

“Preveliki oprez od pogrešnog odabira investitora kome se dodjeljuje naš ekonomski pasoš ne bi trebalo da bude razlog odlaganja donošenje ovog programa. Obzirom na sve mogućnosti koje danas pruža sistem informisanja, nije teško provjeriti kredibilitet investitora koji imaju namjeru da ulažu u Crnu Goru”, dodaju oni.

U MBA smatraju da pitanje visine cijene crnogorskog ekonomskog pasoša ne treba da bude prioritet.

“Mnogo je važnije koliko budući vlasnik tog pasoša planira da investira u Crnu Goru. Koliki je efekat takvih ulaganja za našu ekonomiju po raznim osnovama i dr. Crna Gora je članica NATO-a, država koja je sve bliža članstvu u EU, mlada država kojoj je svaki ekonomski podsticaj više nego dobrodošao. Pogotovo što je dobijanje ekonomskog državljanstva način da se obezbijedi dugoročno prisusustvo provjerenih investitora koji će svojim aktivnostima podstaći njen ekonomski i svaki drugi napredak”, poručuju oni.

Kako navode, Crna Gora ima evidentne komparativne prednosti, što je sve više poznato u poslovnom svijetu.

“Dodatnu sigurnost uloženog kapitala obezbjeđuje naše članstvo u NATO. Naša je obaveza da poslovni ambijent neprestano unapređujemo i činimo što je moguće podsticajnijim za investitore. Svi uslovi su tu, a na nama je da ih iskoristimo na pravi način”, zaključuju oni.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve