Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Marović: Razvoj infrastrukture važana za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana

Marović je na poziv organizatora osmog Tirana Connectivity Foruma 2022, učestvovala na panelu ''Planiranje i finansiranje održive infrastrukture'' koji je održan u Draču

Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena unapređenju regionalne saradnje i promociji projektno orijentisanih inicijativa koje će doprinijeti daljem društvenom i ekonomskom razvoju ne samo Crne Gore, već i cijelog regiona. Jedan od najznačajnih ciljeva Crne Gore je strateška prioritizacija investicija u pravcu rješavanja opsežnih infrastrukturnih potreba, poručila je potpredsjednica Vlade u tehničkom mandatu i ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Marović je na poziv organizatora osmog Tirana Connectivity Foruma 2022, učestvovala na panelu ,,Planiranje i finansiranje održive infrastrukture” koji je održan u Draču.

Govoreći o važnosti razvoja infrastrukture za Crnu Goru, Marović je ukazala na značaj Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO), kao jednog od najznačajnih finansijskih instrumenata EU posredstvom kojeg se definišu prioriteti i paketi pomoći za strateška ulaganja, posebno u oblastima saobraćaja i energetike, što je posebno važno za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

“U narednom periodu je neophodno fokusirati se na korištenje mogućnosti koje nudi Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, kojim će se podržati države Zapadnog Balkana u prevazilaženju rastuće ekonomske krize”, kazala je Marović.

U tom kontekstu, kako dodaju iz Vlade, je ukazala na potrebu za dodatnim jačanjem kadrovskih kapaciteta, kako bi, kako je kazala,  “na adekvatan način koristili mogućnosti koje su naraspolaganju kroz evropske fondove i ubrzali proces pristupanja EU”.

Ona je naglasila značaj značaj civilnog društva, kao ključnog aktera u procesu demokratizacije.

„Svjesni smo činjenice da su razvoj i uloga civilnog društva u jednoj državi od krucijalnog značaja za napredak u procesu pregovora za pristupanje EU. Stoga, ne smijemo zanemariti značaj i doprinos civilnog društva u cijelokupnom procesu predlaganja i implementacije infrastrukturnih projekata, kao i njihovu podršku u kontekstu pružanja adekvatne ekspertize za navedenu oblast,’’ poručila je Marović.

Na panelu su učestvovali i izvršni direktor Agencije za strateško programiranje i koordinaciju EU pomoć i Nacionalni IPA koordinator Albanije, Iljir Bećaj, potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije i nacionalni IPA koordinator, Bojan Maricikj i šef odjeljenja EIB- a za Zapadni Balkan i Tursku, Mateo Rivelini.

“Panel je bio prilika da učesnici razmijene mišljenja o ključnim uticajima na dalji razvoj infrastrukture, s akcentom na mogućnosti jačanja investicija za društveno-ekonomski razvoj Zapadnog Balkana”, ističu iz Vlade.

Panelisti su istakli da su evidentni prioriteti i nastojanja EU da podrži zemlje Zapadnog Balkana u ovoj oblasti, uz identifikaciju strateški značajnih infrastrukturnih projekata, kao jednog od važnijih faktora za solidno planiranje investicija, pripremu i realizaciju projekata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
28.09.2022-05:25 05:25

E tamo u Duresu (Dracu) se kuje prostorni plan za “otvoreni Balkan”i Albanija “trazi da ide u EU”a nijedan kamion,autobus,putnicko vozilo i sl.ne moze proci granicu Hrvatske GP Karasovici sto nece svi biti na preglede carinske i policijske i to barem po par sati.a nrijetko i vraceni nazad GP Debeli brijeg MNE,jer takvih svercera(a poznato koje robe)nema u Evropi.Marovicka kad ces vise staviti mozak u vinklo i prije upotrebe protresti da iz tvoje glave “izadje”brat Dritan. Narod ce vam suditi kad tad,budi sigurna kokosko “lehorko”.