Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: U CG gradiće se jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je danas u Podgorici, otvarajući Ministarski sastanak o prelasku država Zapadnog Balkana na čistu energiju, da naša energetika u potpunosti dijeli osnovne karakteristike jedinstvene evropske energetike, da će Crna Gora čak i premašiti ambiciozni plan udjela obnovljivih izvora energije te da nema odustajanja od ekološke Crne Gore.

„Pitanje ekonomskog razvoja neodvojivo je od razvoja energetike, a energetika, kao strateška grana, podrazumijeva dobro promišljen i dugoročan plan. Srećom, zemlje Zapadnog Balkana i u ovom, krucijalno važnom poslu, imaju za partnera globalnog lidera. Evropska unija već decenijama postavlja standarde po pitanju održivog razvoja i čiste, klimatski neutralne energetike. U tom smislu, vaš današnji posao, uvaženi ministri, u bitnom je olakšan. Nedvosmislena opredijeljenost zemalja regiona ka evropskim integracijama, važan je opredjeljujući faktor dugoročnih nacionalnih energetskih politika i strategija. Crna Gora tu nema dilemu. Premda izuzetno mala, naša energetika u potpunosti dijeli osnovne karakteristike jedinstvene evropske energetike. Uvozna zavisnost, izazovi zaštite životne sredine, još uvijek značajan prostor za unaprjeđenje energetske efikasnosti, prijemčivost energije i energenata našim građanima i privredi, pitanja su sa kojima se suočava ova kao i svaka druga odgovorna Vlada u Evropskoj uniji“, rekao je premijer.

Predsjednik Vlade poručio je da je put naše zemlje jasan dodajući da će se u našoj zemlji graditi jedna od najvećih solarnih elektrana u Evropi.

„Crna Gora će, već je izvjesno, doseći i premašiti ambiciozno postavljeni nacionalni cilj udjela obnovljivih izvora energije u finalnoj potrošnji do 2020. Plaćamo visoku cijenu za to, ali ostajemo uvjereni da će se ispravnost ovog hrabrog opredjeljenja potvrditi već na srednji rok. Početni propusti nas ne smiju dovesti u dilemu da li odustati od suštinski plementite namjere. Nema odustajanja od ekološke Crne Gore. Ali to podrazumijeva i ispravljanje propusta i permanentno unapređenje primijenjenih modela“, rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je rekao i da nije slučajno to što korijeni regionalne saradnje i savremene Evrope sežu do uglja i čelika.

„Pitanja energetike i industrije ni davne 1951. godine nije bilo opravdano razmatrati u izolovanim nacionalnim okvirima. A danas, u svijetlu jasne potrebe za dekarbonizacijom i energetskom tranzicijom, tehnička potreba za integracijom kontinenta veća je nego ikad. Zemlje Zapadnog Balkana, kad već nijesu bile tu u vrijeme pune ekspanzije uglja kao energenta, ne smiju propustiti priliku da budu dio društva koje će ga prvo napustiti“, zaključio je premijer.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve