Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Osnažene inspekcije moraju zadati jači udarac sivoj ekonomiji

Na sastanku je istaknuto da će fokus biti na smanjenju sive ekonomije u oblasti turizma, građevinarstva te tržišta rada

Odličan rezultat na planu naplate državnih prihoda treba biti ojačan u narednom periodu, a Vlada će podržati kadrovsko i materijalno-tehničko opremanje inspekcijskih službi koje moraju zadati novi snažan udarac sivoj ekonomiji, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa direktorima Poreske uprave, Uprave carina i Uprave za inspekcijske poslove Miomirom Mugošom, Vladanom Jokovićem i Alijom Košutom.

 Duško Marković 

Kako je saopšteno iz Vlade, Marković je istakao da je budžet za 2020. godinu ambiciozno planiran u svrhu daljeg razvoja države.

“Neophodno je naplatiti sve ono što državi pripada jer taj novac ulažemo infrastrukturu, nova radna mjesta, povećanje zarada… Prevashodno je na vašim službama da obezbijede poštovanje zakona i adekvatno punjenje budžeta”, poručio je.

Na sastanku je istaknuto da će fokus biti na smanjenju sive ekonomije u oblasti turizma, građevinarstva te tržišta rada.

Mugoša je istakao da je u mandatu ove Vlade naplaćena 3,1 milijarda eura prihoda, što je 170 miliona eura više od planiranog.

“Samo za 10 mjeseci ove godine, naplaćeno je blizu milijardu eura prihoda što je za 70 miliona eura više nego prethodne godine”, navode u Vladi.

Dobar trend naplate prihoda bilježe i u Upravi carina, gdje je za 10 mjeseci ove godine naplaćeno 687 miliona eura, odnosno 41 milion eura više nego 2018. godine.

“U Upravi za inspekcijske poslove urađeno je više od 33 hiljade kontrola, izdato gotovo 12 hiljada prekršajnih naloga vrijednosti 4,7 milion eura”, dodaju u Vladi.

O stanju i izazovima u oblasti građevinsko-urbanističke inspekcije izvijestio je v.d generalnog direktora Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Ivan Medojević.

Marković je iskazao punu podršku naporima na snaženju inspekcije i ostvarivanju rezultata u toj izazovnoj oblasti.

“Ukazao je i na potrebu obračuna sa devijacijama unutar sistema, generisanim godinama, te procesuiranja svih onih kojima zakon i javni interes nijesu osnovno načelo u radu”, kažu u Vladi.

Na sastanku je razgovarano i o unapređenju zakonodavnog i institucionalnog okvira koji će obezbijediti efikasnije mehanizme za postizanje boljih rezultata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve