Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Marković: Dovoljno novca i kad bi Atlas banka otišla u stečaj

Do juče je ukupno isplaćeno 12,66 miliona eura što je 56, 7 odsto ukupnih depozita

Odbor za ekonomiju finansije i bužet organizovao je kontrolno saslušanje direktora Fonda za zaštitu depozita , nakon uvođenja stečaja u Invest banku Montenegro. Direktor FZD Predrag Marković kaže da su spremno dočekali zaštićeni slučaj u IBM banci.

Podsjeća da su za isplatu garantovanog depozita izabrali tri banke: NLB, Hipotekarnu i Societe General Objašnjava da je prvog dana bila velika gužva, ali da kada su, kako navodi, deponenti shvatili da su njihovi depoziti sigurni, gužva se smanjila.Sada imaju oko desetak deponenata dnevno. Do juče je ukupno isplaćeno 12,66 miliona eura što je 56, 7 odsto ukupnih depozita.

Povjerenje u bankarski sistem je veliko, oko 44 odsto sredstava je ponovo ostavljeno na računima banaka, navodi Marković.

“Tačan broj garanrovanih depozita imaćemo vrlo brzo, mi smo utvrdili da je to 22 miliona 300 hiljada eura, ali jedan broj isključenih deponenata ima pravo na žalbu”, objasnio je direktor FZD-a.

Marković smatra da će Fond iz stečajne mase IBM-a moći da naplati između 12 i 14 miliona eura.

Tvrdi i da u slučaju najlošijeg scenarija, odnosno da i Atlas banka ode u stečaj, ima dovoljno novca za isplatu garantovanih depozita.

Poslanik DPS Branko Čavor kaže da je Fond odgovorno, efikasno i transparentno ušao i obavlja ovaj posao. Smatra da čitav proces pokazuje da svi koji su priželjkivali haos u bankarskom sistemu nijesu bili u pravu.

Atlas banka je, podsjeća Čavor, u procesu dokapitalizacije, pa pita direktora FZD-a da li je Fond spreman za eventualni stečaj Atlas banke. Direktor Fonda Marković kaže da je okvirna cifra garantovanih depozita u Atlas banci 93 miliona, te da ima dovoljno novca u slučaju stečaja, čak i da svi deponenti dodju istog dana po svoj novac.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kaže da možemo da budemo zadovoljni efikasnošću sistema da odgovori ovakvoj situaciji. Smatra da je bankarski sistem stabilan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve