Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Marković: Hoćemo suštinsko povećanje zarada, pokrećemo raskide ugovora o gradnji nekoliko malih HE

Upitan šta će, kao premijer, uraditi kako bi povećao zarade u zdravstvu i obrazovanju, Marković kaže da Vlada s pažnjom razmatra to pitanje, i da stvara pretpostavke za, kako kaže, suštinsko povećanje

Premijer Duško Marković saopštio je da Vlada ne želi simbolično povećanje zarada u sistemu zdravstva i obrazovanja, te da rade sve kako bi prosvjetari i ljekari veće zarade primali od sljedeće ili 2021.

Foto: GOV.ME

Upitan šta će, kao premijer, uraditi kako bi povećao zarade u zdravstvu i obrazovanju, Marković kaže da Vlada s pažnjom razmatra to pitanje, i da stvara pretpostavke za, kako kaže, suštinsko povećanje.

“Mislimo da je tu neophodno intervenisati već u 2020. Zbog održivosti javnih finansija razgovarao sam sa ministrom finansija i sa drugim resorima, postoji potpuna spremnost da se povećaju zarade. Ministarstvo prosvjete vodi pregovore sa sindikatima, i nadam se da ćemo doći do modela povećanja zarada u 2020. i 2021. na zadovoljtsvo svih i u prosvjeti i u obrazovanju. Ne želimo simbolično povećanje želimo da to povećanje bude suštinsko”, jasan je Marković.

“Ne znači da ako danas imamo novca da ćemo ga ui sjutra imati, zato moramo pametno upravljati novcem”, istakao je on, odgovarajući na pitanje našeg novinara, nakon sjednice Vlade u Pljevljima.

Tema na Vladi je bila i izgradnja malih hidroelektrana, kazao je premijer.

“Vlada je zadužila Ministarstvo ekonomije da otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji male HE na Bistrici, zatim u Plavu, Bukovici u Šavniku i Andrijevici. U narednom periodu odredićemo se i u odnosu na ostale projekte sa sličnim problemima”, kazao je premijer.

“U toku je sanacija dvije ekološke crne tačke deponije pepela i šljake Maljevac TE Pljevlja, radovi će koštati 3,2 miliona eura. Otvorene su ponude za ekološku rakonstrukciju Termoelekrane u kojoj će biti uloženo 54 miliona eura.

Usaglašen je koncept i način finansiranja toplifikacije grada iz TE. Došli smo do odgovarajućeg modela ekološke naknade. U toku je rekonstrukcija regionalnog puta Pljevlja Metaljka u dužini od 17 km za koju je izdvojeno 12 miliona eura, otvorene su ponude za rekonstrukciju magistralnog puta Pljevlja Mihailovica u vrijednosti 8 miliona eura. Završili smo magistralni put Crkvice Vrulja vrijednosti 5 miliona eura. U Pljevlja se ulaže slovom i brojem 100 miliona eura”, kazao je Marković.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve