Elektroprivreda Crne Gore i norveška kompanija NTE, nakon uspješne rekonstrukcije i modernizacije, danas su ponovo puštili u pogon malu hidroelektranu “Slap Zete”.

foto EPCG

U završnoj su fazi i radovi u mHE “Glava Zete” za koju se očekuje da bude u funkciji do kraja godine.

Projekat, vrijedan blizu 7 miliona eura, predvidio je potpunu automatizaciju pogona, a posao u planiranim rokovima završava poljska kompanija ZRE iz Gdanjska, sa kojom je potpisan ugovor kao prvorangiranim ponuđačem na tenderu sprovedenom 2017.godine.

Rekonstrukcija i modernizacija dvije male hidroelektrane još jedna je potvrda kvalitetne i obostrano korisne saradnje crnogorske nacionalne elektroenergetske  kompanije i norveške kompanije NTE, a obuhvatila je izradu, isporuku, testiranje i montažu elektro-mašinske i hidro-mehaničke opreme, kao i izradu prateće dokumentacije, odnosno glavnog-izvođačkog i projekta izvedenog stanja.

MHE „Slap Zete“ izgrađena je 1952. godine sa instalisanom snagom od 1,2 MW. Tri godine kasnije u pogon je puštena i „Glava Zete“ sa snagom  od 4,5 MW, koja je jedina pod zemljom. Oba objekta, od 2010.godine, posluju u sastavu zajedničke firme EPCG I norveške NTE čiji je većinski vlasnik naša kompanija.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve