Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

MAC Centaurus uplovio u crnogorske vode, slijede geofizička istraživanja

“Cilj ovog istraživanje je utvrđivanje fizičko-mehaničkih karakteristika tla. Istraživanja će biti sprovedena na dva mikrolokaliteta na kojima će, kako se u ovom trenutku pretpostavlja, biti izvršeno istražno bušenje tokom naredne godine”, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike

Brod za geofizičko i hidrografsko istraživanje MAC Centaurus, uplovio je u crnogorske teritorijalne vode gdje će narednih desetak dana vršiti geofizička istraživanja u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni-Novatek, koji je potpisan u septembru 2016. godine.

MAC Centaurus
“Cilj ovog istraživanje je utvrđivanje fizičko-mehaničkih karakteristika tla. Istraživanja će biti sprovedena na dva mikrolokaliteta na kojima će, kako se u ovom trenutku pretpostavlja, biti izvršeno istražno bušenje tokom naredne godine”, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Ova istraživanja biće vršena u dvije zone – prva zona istraživanja se nalazi na oko 16 km od obale i dubina mora u tom području je 69 metara. Druga zona istraživanja nalazi se na 20km udaljenosti od crnogorske obale na dubini mora od 96 metara.

Na brodu MAC Centaurus nalazi se namjenska geofizička oprema, kao i oprema za batmetrijska ispitivanja. Istraživanja koja će biti izvedena primjenom geomagnetske metode, metode plitke refrakcije i upotrebom eho sonara imaju za cilj istraživanje fizičko-magnetskih karakteristika pri-površinskih sedimenata do dubine od 30tak metara ispod morskog dna.

U skladu sa ustaljenom praksom, sprovode se sve mjere zaštite životne sredine, a Uprava za pomorsku sigurnost je uspostavila sigurnosnu zonu i obavijestila sve plovne objekte o ovim istražnim aktivnostima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve