Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Luka Bar: Postignut dogovor sa Upravom carina da se skladište obilazi svakih sat vremena

Sa Upravom carina postignut je dogovor da se skladište obilazi na svakih sat vremena, a gdje prilikom obilaska prisustvuje po jedan zaposleni službenik Uprave carina i Sektora bezbjednosti ''Luka Bar'' AD

S obzirom na to da javna komunikacija putem saopštenja o pitanjima vezanim za Slobodnu zonu Luka Bar ima elemenata koji su neodređeni, nepotpuni i mogu da dovedu do ozbiljnog narušavanja poslovnog ugleda svih subjekata koji posluju unutar Slobodne zone, smatramo neophodnim da se javnosti obratimo  saopštenjem, navode iz Luke Bar. U saopštenju ističu da su oni operator Slobodne zone, u okviru koje trenutno posluje više od 65 korisnika, koji su korisnički status stekli shodno Zakonu o slobodnim zonama, Carinskom zakonu, Uredbi o sprovođenju carinskog zakona i Opštim pravilima o poslovanju u Slobodnoj zoni, od kojih značajan dio djelatnost obavlja u sopstvenim skladištima ili zakupljenim djelovima skladišta koja nisu u vlasništvu „Luka Bar“ AD.

“Ugovor o obavljanju djelatnosti u Slobodnoj zoni, koji „Luka Bar“ AD u svojstvu Operatora Slobodne zone sklapa sa korisnikom, predstavlja samo polazni formalno pravni okvir za obavljanje djelatznosti, ali ne predstavlja dovoljan preduslov da neka kompanija započne sa obavljanjem djelatnosti. Pravo obavljanja djelatnosti u Slobodnoj zoni korisnik stiče tek nakon što carinski organi shodno zakonima odobre način vođenja evidencija roba i dobije potrebna odobrenja i saglasnosti državnih organa. Na području Slobodne zone Luka Bar izvorne, zakonima propisane nadležnosti u određenim oblastima (bezbjednost, dozvole za obavljanje djelatnosti, kontrola uvozno – izvoznih tokova…) imaju različiti državni organi. „Luka Bar“ AD je Operator Slobodne zone, ali je istovremeno i subjekt čija je primarna djelatnost pretovar i skladištenje roba sa minimalnim nadležnostima u drugim domenima, što je i jasno definisano zakonima”, navodi se u saopštenju.

Ističu da se u svakom Ugovoru o obavljanju djelatnosti u Slobodnoj zoni zaključenim sa korisnicima koji su vlasnici objekata ili zakupci dijela objekta, a koji nisu u vlasništu „Luka Bar“ AD, određeni član jasno definiše da korisnik odgovara za bezbjednost imovine i lica na svojoj lokaciji i u tom pogledu sam snosi troškove i rizik. Takođe, korisnik je dužan da izradi plan bezbjednosti, u skladu sa planom bezbjednosti Luke.

“Takav član je prisutan i u Ugovoru sa kompanijom „Montenegro duvan comerc“, u čijem skladištu se desila provalna krađa i otuđenje cigareta. Nakon provalne krađe cigareta, ovlašćeni predstavnik kompanije „Montenegro duvan comerc“, špedicija „Optimum company“ se obratila u skladu sa nalogom Uprave carina kompaniji „Port of Adria“ zahtjevom da izmjesti robu u neko od slobodnih skladišta koje se nalaze u njihovom koncesionom području. Navedena kompanija nije prihvatila zahtjev, nakon čega je pomenuta špedicija uputila isti zahtjev kompaniji „Luka Bar“ AD. U momentu podnošenja zahtjeva „Luka Bar“ AD nije bila u mogućnosti da prihvati robu, ali je odmah započela sa pripremnim aktivnostima radi obezbjeđenja potrebnog skladišnog prostora i ispunjenja svih bezbjedonosnih uslova za prihvat i skladištenje robe”, ističu iz Luke Bar.

Dodaju da paralelno s tim, sa Upravom carina postignut je dogovor da se skladište obilazi na svakih sat vremena, a gdje prilikom obilaska prisustvuje po jedan zaposleni službenik Uprave carina i Sektora bezbjednosti „Luka Bar“ AD. Nakon što su realizovane planirane aktivnosti, roba iz skladišta kompanije „Montenegro duvan comerc“ je premještena u skladišni objekat u vlasništvu „Luka Bar“ AD koji je dodatno obezbijeđen sistemima tehničke zaštite.

“Zaključujemo da sve institucije sistema u okviru svojih nadležnosti zajedničkim djelovanjem treba da daju svoj doprinos u cilju sprečavanja eventualnih budućih negativnih događaja u Slobodnoj zoni Luka Bar”, navode iz Luke Bar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ibro
07.03.2022-17:24 17:24

Ahahaha, kakva švercerska banana država koja hoće u EU. :)