Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Luka Bar da ostane državna, sačuvati političke i bezbjednosne interese

Da Luku ne bi trebalo nikome dati smatra i Dejan Đurović iz DF-a. Ideju Vlade o vraćanju jednog od strateški važnih preduzeća pod skute države pozdravlja i poručuje da očekuje da Luka zaživi punim kapacitetom

Država želi da povrati Luku Bar, u toku su pregovori s turskom kompanijom Port of Adria, a nakon kupovine akcija biće odlučeno na koji način će se upravljati tom lukom, saopštili su iz Ministarstva finanasija. Pojedini sagovornici TVCG ipak kažu da bi se o svakom potezu u vezi sa Lukom Bar trebalo konsultovati sa partnerima iz NATO i Evropske unije.

Aleksandar Damjanović ministar finansija, kaže da Luka Bar ostaje državna.

“Nema prodaje državnog paketa, poželjno je da imamo strateška partnerstva sa onim kompanijama iz onih država i državama koje su na koridoru od Bara do Beograda i prema Budimpešti”, saopštio je Damjanović.

Da Luku ne bi trebalo nikome dati smatra i Dejan Đurović iz DF-a. Ideju Vlade o vraćanju jednog od strateški važnih preduzeća pod skute države pozdravlja i poručuje da očekuje da Luka zaživi punim kapacitetom.

“Reorganizacijom željeznice, uspostavljenjem novog pomorskog čvora Luke Bar, da bi luka bila jedno od glavnih privrednih objekata i subjekata kada su u pitanju ekonomija i privreda”, kaže Đurović.

Damjanović kaže kako razmišljaju da Luka Bar bude jedinstvena platforma.

“Da zajedno sa rekonstruisanom željeznicom od Bara do Beograda i Budimpešte, bude ozbiljno čvorište koje sjutra može da bude energetski značajno u smislu građenja određenih terminala i ostalih kapaciteta”, kazao je Damjanović.

No,u ovoj priči prepliću se ekonomski i bezbjednosni interesi.

Kako smatra Dragan Samardžić, admiral u penziji, ugovor koji bude sklopljen mora sadržati naše obaveze prema NATO ali i naše obaveze prema EU i onoga što je nacionalni interes Crne Gore.

“Sugerisao bih da prilikom privatizacije držimo informisane naše partnere, NATO i EU, i da blisko sarađujemo sa njima po pitanju privatizacije”, smatra Samardžić.

Kako kaže Damjanović, poželjno bi bilo da naši politički interesi budu usklađeni sa ekonomskim interesima.

“Da dobijemo partnerstva država koje baštine zajedničke vrijednosti, koje baštini Crna Gora kao članica NATO i kao kandidat za EU”, kazao je Damjanović.

On naglašava da imamo značajno interesovanje mađarske države i njenih kompanija i države Srbije i srpskih kompanija za valorizaciju Luke i lučkog potencijala.

Samardžić napominje da je poznato da je najveći protivnik NATO-a Rusija, a da je da je potencijalni protivnik Kina.

“I u startu možemo eliminisati kompanije koje dolaze iz tih država a iz ostalih država treba razgovarati sa našim partnerima iz NATO i EU”, kazao je Samardžić.

Dejan Đurović, koji je i predsjednik Odbora za ekonomiju, Luka Bar bi trebalo da bude privredni subjekt.

I dok Samardžić smatra da bi u cijelu priču trebalo da se uključi Ministarstvo odbrane, Damjanović vjeruje da će Crna Gora uspjeti da nađe saglasje između bezbjednosnih rizika i onoga što su komercijalni interesi.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
12.02.2023-11:12 11:12

Država je uvijek bila loš organizator posla i svako njeno prisustvo u toj sveri je leglo nepotizma, kriminala i korupcije.