Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Loša epidemiološka situacija i spora vakcinacija: Turisti sa Zapada otkazali aranžmane

Država nije odreagovala kako je trebalo i zato ne možemo da se nadamo nekoj naročito dobroj sezoni

Komplikovana epidemiološka situacija, spor proces vakcinacije i slaba aktivnost kompletnog sistema u pripremi nagovještavaju da bi i predstojeća turistička sezona mogla biti loša, što bi gotovo pogubno bilo po cjelokupnu crnogorsku ekonomiju, s obzirom na opredijeljenost države na turizam kao glavnu granu ekonomije. Sagovornici Dana saglasni su da, ukoliko želimo da sezona bude barem 50 odsto one iz 2019, sa pripremama treba krenuti što prije.

Ugostitelj iz Petrovca Ilija Armenko navodi da je predsezona već otkazana, i da, kako sada stoje stvari, ukoliko i bude sezone, ona će biti na nivou prethodne.

“Država nije odreagovala kako je trebalo i zato ne možemo da se nadamo nekoj naročito dobroj sezoni. Trebalo je uvesti totalni lokdaun, ili još bolje reći „nok daun” do 1. maja i raditi na vakcinaciji stanovništva, ukoliko želimo da imamo kakvu-takvu sezonu”, izjavio je Armenko.

Armenko kaže da je Crna Gora trebalo da se ugleda na države iz okruženja kako bi se spasilo što se spasiti može.

“Mislim da su svi iz ove branše svjesni da od sezone nema ništa. Evo u predsezoni otkazani su svi aranžmani Francuza i Engleza za april i maj, tako da ako nema predsezone, šta očekivati u sezoni ili postsezoni. Gosti iz okruženja su dobrodošli, ali ni u okruženju situacija nije dobra sa finansijske strane, dakle ne mogu gosti iz okruženja nadomjestiti nedolazak gostiju sa Zapada. Sezona će se svesti na domaće goste i dio njih iz regiona, dakle, nekada smo tvrdili da je sezona loša ako ima 10 kišnih dana, a šta tek sada da očekujemo”, upozorava Armenko.

Apeluje da država što prije uradi sve što je u njenoj moći da se stanovništvo vakciniše i dovede goste sa Zapada i iz Rusije.

“Bez gostiju sa tih destinacija sezone neće biti, odnosno biće je na kašičicu. Ugostitelje bi trebalo pomoći jer smo mi na primorju prije nekoliko mjeseci imali veliku štetu od nevremena i mnogo novca je moralo biti uloženo kako bi se objekti ponovo doveli u funkcionalno stanje, a taj novac ove godine ne može da se vrati, a kamoli da platimo ostale dažbine”, poručio je Armenko.

Građanski i ekološki aktivista Aleksandar Dragićević ističe da je, kada je riječ o predstojećoj sezoni, stanje alarmantno i da bi trebalo da se svi zapitamo da li planiramo da imamo sezonu uopšte.

“Rusija od 1. aprila obnavlja komercijalne letove ka šest zemalja, ali ne i ka Crnoj Gori, zvaničnici su već rekli da su nezadovoljni zdravstvenom situacijom i da ne možemo računati na goste iz Rusije dok se situacija ne popravi”, navodi Dragićević.

Turoperatori otkazuju aranžmane

Koliko je loša situacija, Armenko ističe i da mu je poznati češki turoperator „Travel famili” otkazao sve aranžmane.

“To je turoperator koji ima preko 1.000 vodiča no svijetu, dakle ozbiljna agencija. Oni su mi otkazali prije deset dana jer ne mogu da dođu zbog epidemiološke situacije!”, poručuje Armenko.

Aleksandar Dragićević ističe i da bez sezone nema ni ekonomije.

“Zabrinjava činjenica da još nije pokrenuta kamlanja za vakcinaciju gdje će se javno vakcinisati glumci, političari, sportisti… Još više zabrinjava činjenica da kao destinacija ne radimo ama baš ništa da pokažemo potencijalnim turistima da smo sigurna destinacija. Da pokažemo da nam je 90 odsto zaposlenih u turizmu vakcinisano “, istakao je Dragićević.

Epidemiolog Marija Božović objašnjava da je dostupnost vakcina jedan od ključnih faktora dinamike sprovođenja imunizacije, osim toga, pored pomenute dostupnosti vakcina ne smiju se zaboraviti ni organizacioni aspekti kao i interesovanje opšte populacije.

“Tačno je da interesovanje raste iz dana u dan, ali da bismo doprinijeli tome da se zaustavi epidemijsko širenje bolesti, neophodno je da se vakcinišu svi koji mogu da se vakcinišu, jer time ne štitimo samo sebe nego štitimo i sve te oko nas kod kojih se nije razvio imunitet ili koji zbog kontraindikacija zbog bolesti koje imaju ne mogu da prime vakcinu, znači nije to samo individualna odgovornost, sa aspekta ja sam odgovoran za svoje zdravlje i ja odlučujem da li ću se vakcinisati ili ne, ovdje moramo šire posmatrati od prava na lični izbor, zato što ukoliko vi svojim činjenjem ili u ovom slučaju nečinjenjem, nevakcinisanjem narušavate zdravlje kolektiva u kojem se nalazite, onda nije to samo vaš lični stav”, zaključila je Božović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve