Subota, 2 Decembra, 2023
Rubrika:

Ljetnja sezona bila iznad očekivanja privrednika

Anketa UPCG realizovana je početkom septembra, na uzorku od 215 preduzeća iz turističke i povezanih djelatnosti u sva tri regiona, u cilju procjene rezultata turističke sezone, kao i identifikovanja problema i izazova sa kojima se sektor turizma suočava, naročito imajući u vidu efekte krize izazvane Covid-19 pandemijom

Ovogodišnja ljetnja turistička sezona za crnogorske privrednike bila je uspješna, a ostvareni rezultati iznad očekivanja, podaci su anketnog istraživanja koje je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) prezentovala na danas održanoj konferenciji za medije.

Anketa UPCG realizovana je početkom septembra, na uzorku od 215 preduzeća iz turističke i povezanih djelatnosti u sva tri regiona, u cilju procjene rezultata turističke sezone, kao i identifikovanja problema i izazova sa kojima se sektor turizma suočava, naročito imajući u vidu efekte krize izazvane Covid-19 pandemijom.

Uz generalnu ocjenu turističke sezone, namjera UPCG je bila da ovim istraživanjem dobije odgovore o promjenama koje su se desile u periodu jun – avgust 2021. godine u odnosu na isti period 2019. godine, prepozna nedostatke koji ograničavaju optimalno funkcionisanje turističke privrede, te evidentira predloge mjera koji mogu doprinijeti uspješnosti zimske sezone 2021/2022 i naredne ljetnje turističke sezone 2022. godine.

Prema rezultatima, ocjena većine anketiranih privrednika (74%) govori da je uspješnost ovogodišnje ljetnje turističke sezone bila iznad očekivanja.

“Tražnja za turističkim proizvodima/uslugama u 2021. godini je za većinu anketiranih privrednika (69%) bila na nivou 80% tražnje iz istog perioda 2019. godine. Slični podaci dobijeni su i po osnovu ostvarenih prihoda. Najveći broj ispitanika (43%) je u ljetnjoj turističkoj sezoni 2021. godini ostvario prihode na nivou 70% prihoda iz istog perioda 2019. godine, dok je 35% ostvarilo prihode na nivou od 60%”, navode u UPCG.

Kako se navodi u saopštenju, struktura gostiju koji su u periodu jun-avgust 2021. godine boravili u našoj zemlji činili su u najvećoj mjeri turisti iz zemalja regiona (41%), a zatim domaći (28%), dok je znatno manje turista bilo iz istočnih zemalja (17%) i zapadnih zemalja (14%).

“Broj zaposlenih u periodu jun-avgust 2021. godine bio je kod 51% učesnika istraživanja isti kao u uporednom periodu 2019. godine, dok je 32% privrednika navelo da je došlo do rasta broja zaposlenih, a 17% njih je navelo da je broj zaposlenih smanjen. Kada je riječ o strukturi zaposlenih u periodu jun-avgust 2021. godine, privrednici su ocijenili da je 45% činilo domaće stanovništvo, a 55% strana radna snaga”, navodi se u saopštenju.

Glavni nedostaci nečistoća, buka, nedovoljno raznovrsna ponuda, cijene

Privrednici kao glavne nedostatke turističke ponude u našoj zemlji poslodavci navode: neadekvatna čistoća/buka, nepostojanje standardizacije/sistematizacije, nedovoljan kvalitet proizvoda/usluge, slaba prepoznatljivost Crne Gore kao turističke destinacije i nedovoljno raznovrsnu ponuda, neadekvatna promocija kulturnih/sportskih, cjenovna nekonkurentnost.

Poslodavci smatraju da je za poboljšanje turističke ponude i ukupne situacije u turističkoj privredi potrebno osnivanje osnivanje ministarstva turizma, poboljšanje političke situacije u zemlji, saobraćajne infrastrukture i komunalnih usluga, segmentacija i sistematizacija turističkog proizvoda uz eliminisanje sivog tržišta, obezbjeđenje adekvatne radne snage, završetak započetih građevinskih radova prije početka sezone, obezbjeđenje posebnog tretmana turističkog sektora (olakšice, subvencije, podsticaji) i sl.

Predviđanja za postsezonu nijesu optimistična

Usljed Covid-19 krize i uvođenja brojnih epidemioloških mjera, predviđanja poslodavaca za ovogodišnju postsezonu nijesu optimistična, te tako 72% preduzeća predviđa da će doći do smanjenja tražnje za turističkim proizvodima/uslugama, dok 28% smatra da će tražnja ostati na nivou iz 2019. godine.

“Za bolju zimsku turističku sezonu potrebna je pravovremena promocija crnogorskih turističkih potencijala, završetak ulaganja u skijašku infrastrukturu, uređenje i proširenje kapaciteta skijališta (parkirališta), izgradnja hotela sa 4 i 5 zvjezdica u zimskim centrima, ravnomjeran stepen ulaganja u razvoj sjevera u odnosu na ostatak zemlje”, navode u UPCG zaključke istraživanja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve