Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Lekić: Pred najvećim izvoznicima prostrati crveni tepih, a ne balvane na putu

On ističe da samo podatak da smo uvezli hranu u vrijednosti od 340 miliona, a izvezli 18.5 milona upućuje na zaključak da moramo hitno kreirati novu reformsku ekonomsku politiku sa jasnim setom mjera i propisa na srednji i dugi rok - koja će biti podsticajna i razvojna za čitavu privredu

Predsjednik Upravnog odbora Crnogorskog udruženja poslodavaca Jovan Lekić saopštio je da su kao najveće i najreferentnije udruženje privrednika u Crnoj Gori sa posebnom pažnjom analizirali makro ekonomske pokazatelje za prvih sedam mjeseci ove godine, te poručio da bi pred najvećim izvoznicima trebalo prostirati crveni tepih, a ne balvane na putu.Prema njegovim riječima, ukupna robna razmjena iznosila je 2,35 milijardi eura što je za 48 odsto više u odnosu na prošlu godinu, pri čemu je izvezeno robe u vrijednosti od samo 427 miliona, a uvezeno 1,93 milijarde eura.

– Iz navedenog slijedi da je stopa pokrivenosti uvoza sa izvozom svega 22 odsto, pa se pitamo da li postoji bilo ko u državi ko učestvuje u kreiranju poslovnog ambijenta i ekonomske politike da nije zabrinut za ovakvo stanje i strukturiranost crnogorske privrede. Pitamo se, da li kratkoročno i na srednji rok razmišljamo o tome koje su posledice ovakve situacije po državu, kad imamo takav spoljno trgovinski decifit. Dugoročne posledice su nam zasigurno svima poznate, ali ih trebamo sagledavati i preventirati u aktuelnom vremenu ukoliko želimo da izbjegnemo najlošiji scenario – kazao je Lekić.

On ističe da samo podatak da smo uvezli hranu u vrijednosti od 340 miliona, a izvezli 18.5 milona upućuje na zaključak da moramo hitno kreirati novu reformsku ekonomsku politiku sa jasnim setom mjera i propisa na srednji i dugi rok – koja će biti podsticajna i razvojna za čitavu privredu.

– Sa druge strane, na žalost imamo vrlo mali broj privrednika koji su u stanju da svoje poslovanje usmjere ka izvoznoj djelatnosti, pa je samim tim značaj tih kompanija nemjerljiv, naročito najvećih izvoznika poput EPCG -122 miliona i Uniproma – 114 miliona – dodaje Lekić.

On je poručio da su u Udruženju uvjereni da država želi i ima zadatak da kreira što povoljniji privredni ambijent sa što manje biznis barijera, podstičući razvoj privrede, a posebno izvozne aktivnosti ili aktivnosti koje supstituišu uvoz.

– Kod kreiranja privrednog abijenta, svakako se očekuje da zakonska regulativa jednako važi za sve, ali i da državna administracija bude posebno efikasna i stimulativna prema kompanijama koje su investirale u izvozne djelatnosti. Jedan takav pristup se nikako ne bi mogao ocijeniti kao protekcionistički već naprotiv – podsticajni i razvojni – kazao je Lekić.

On je istakao da ih u zato i čudi pristup Uprave prihoda i carina “da našem uvaženom članu privrednom društvu Uniprom koje je najveći izvoznik u Crnoj Gori, nije skratila rok za kontrolu PDV i njegov povraćaj, već je uradila suprotno”.

– Želimo da vjerujemo da se ovakve stvari neće dešavati u budućnosti i da će državni organi imati više razumijevanja i efikasnosti kad je u pitanju crnogorska privreda i njene kompanije, jer je to opšti interes čitavog društva. Na kraju, mišljenja smo da svaka država na svijetu pa samim tim i naša – pred najvećim izvoznicima treba prostirati crveni tepih, a ne balvane na putu – zaključio je Lekić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve