Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Lekić: Neću dozvoliti nikome da ugrozi poslovanje Rudnika uglja

EPCG je, kao jedini akcionar, odnosno vlasnik Rudnika, odlučila da, shodno Odluci Vlade Crne Gore, raspolaže finansijskim sredstvima koja predstavljaju profit Rudnika po završenoj poslovnoj 2020. godini, rekao je Lekić

Izvršni direktora Rudnika uglja Pljevlja Milan Lekić kazao je da na računu Rudnika nikada nije bilo 13 miliona evra, zbog čega će Elektroprivrede Crne Gore sprovesti super reviziju dividende sa posebnim akcentom na iskazanu dobit, čime će se dobiti preciznija informacija o iznosu potraživanja EPCG od Rudnika uglja. Lekić je poručio da neće dozvoliti da iko ugrozi poslovanje rudnika Pljevlja.

“Imajući u vidu veliko interesovanje pljevaljske, ali i šire javnosti povodom, navodnog, maćehinskog odnosa Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) prema Rudniku uglja AD Pljevlja, imam potrebu da ukažem na nekoliko činjenica. Naime, EPCG je, kao jedini akcionar, odnosno vlasnik Rudnika, odlučila da, shodno Odluci Vlade Crne Gore, raspolaže finansijskim sredstvima koja predstavljaju profit Rudnika po završenoj poslovnoj 2020. godini”, navodi Lekić.

Kako je naveo, u javnosti figurira cifra od oko 13 miliona eura na ime dividende, a na koju EPCG polaže pravo, međutim, kako kaže, situacija je drugačija.

“Kao prvo, na računu Rudnika nikada nije bilo 13 miliona eura, zbog čega će EPCG sprovesti super reviziju dividende sa posebnim akcentom na iskazanu dobit, čime ćemo dobiti precizniju informaciju o iznosu potraživanja EPCG od Rudnika uglja”, dodaje Lekić.

Drugo,navodi lekić, priroda potraživanja dividende od strane EPCG apsolutno je zakonski utemeljena.

“Rudnik je odgovoran Elektroprivredi, a ona Vladi Crne Gore, čime se jasno i nedvosmisleno dolazi do zaključka da je krajnja adresa u pogledu nadležnosti i odgovornosti – upravo Vlada Crne Gore. Stoga, molim za potpuno razumijevanje činjenice da Rudnik, kao neodvojivi dio jednog kompleksnog energetskog sistema, mora da se kreće u zakonskim okvirima što, vjerujem, niko ko je odgovoran ne želi da dovede u pitanje”, sugeriše on.
Ističe da u Pljevlja više nijesu sirovinska baza navionalnim kompanijama u energetskom sektoru.

“Nadalje, ništa manje bitno, a uz potpuno razumijevanje za ispoljeni strah i brigu, kao i rezervu svakog upućenog i dobronamjernog građanina Pljevalja, koji je posebno osjetljiv na iskorišćavanje, pa čak i raubovanje pljevaljskih resursa, dužni smo skrenuti pažnju na činjenicu da su se vremena, ipak, promijenila, te da najvećim crnogorskim kompanijama u energetskom sektoru više ne upravljaju političko-kleptokratske strukture kojima su Pljevlja služila isključivo kao sirovinska baza. Vremena su se promijenila na način što Pljevlja sada imaju suštinski potpuno drugačiju poziciju i što, kako Rudnik uglja tako i Elektroprivreda sada imaju upravljačke i menadžerske timove koji su posvećeni interesu kompanija, ali i brizi za sredinu u kojoj stvaraju svoj dohodak”, dodaje on.

Napominje da je neophodno napomenuti da je rukovodstvo EPCG izrazilo potpuni senzibilitet za situaciju u Rudniku, te da nikada neće dozvoliti da isplata dividende ugrozi poslovanje i realizaciju predviđenih investicija u našoj kompaniji.

“S druge strane, osjećam za potrebu da naglasim i sljedeću činjenicu, koju javnost može da tumači i kao svojevrsno zavještanje zaposlenima i svim građanima – Milan Lekić nije nikada, pa neće ni sada, bilo kojim svojim postupkom ugroziti poslovanje Rudnika uglja, niti dozvoliti bilo kome dok je god na poziciji izvršnog direktora, da svojim djelovanjem nanese štetu industrijskom gigantu kakav je Rudnik uglja, niti građanima Pljevalja. Siguran sam da isto mišljenje u pogledu statusa ove kompanije dijele i Odbor direktora i kompletan menadžerski tim, koji su se prihvatili ovog posla vođeni isključivo jednim ciljem – da kroz jednu zajedničku i efikasnu saradnju uspostavimo najbolji mogući rejting ove kompanije na zadovoljstvo zaposlenih i svih građana ove opštine, ali i šire”, zaključuje u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve