Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Lekić: Ako sve bude teklo po planu, očekujemo stotine novih radnih mjesta

Lekić je kazao da dvadesetak vrijednih radnika oplemenjuje površine Rudnika uglja ljekovitim biljem, te poručio da, ukoliko bude sve teklo po planu, u bliskoj budućnosti biće ih nekoliko stotina, čime se, kako je istakao, otvaraju u Pljevljima prijeko potrebna nova radna mjesta

Drugi dan zaredom odvija se sadnja pet vrsta ljekovitog bilja (Timijan, Žalfija, Miloduh i dvije vrste Lavande) na parceli od četiri hektara u blizini Separacije – na odlagališnom prostoru nekadašnjeg lokaliteta Cementare, saopšteno je iz Rudnika uglja Pljevlja.

Kako su naveli, riječ je o projektu u koji je Rudnik uglja AD Pljevlja odlučio da uđe nakon posjete izvršnog direktora Rudnika uglja Milana Lekića sa pomoćnikom za korporativne poslove i razvoj ljudskih resursa Bojanom Krvavcem renomiranom preduzeću „Ljbilje“ iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom, otkupom i preradom ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja.

U međuvremenu, kako dodaju,  izvršena su laboratorijska ispitivanja zemljišta u Instititu za rudarstvo i metalurgiju Bor, čiji su rezultati afirmisali odluku rukovodstva Rudnika uglja da pristupi realizaciji ovog projekta, dok su uzorci zemljišta poslati i nadležnom institutu u Kruševcu.

“Ugovoreno je da konsultantske usluge i usluge nadzora vrši Institut za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ iz Beograda i Institut za voćarstvo iz Čačka”, navedeno je u saopštenju.

Izvršni direktor Rudnika uglja Milan Lekić, izrazio je veliki optimizam po pitanju ovog projekta.

„Riječ je o probnoj, jesenjoj sadnji, na osnovu koje ćemo donijeti odluku da li ćemo ući u posao sadnje ljekovitog bilja na površinama od oko 100 hektara. Ukoliko se ispostavi da su Pljevlja prikladan ambijent za ovaj posao, a na to su ukazala i određena ispitivanja klime i zemljišta, stvoriće se sve pretpostavke da se uđe u jedan širi poslovni zamah koji će rezultirati i otvaranjem destilerije za proizvodnju eteričnih ulja. Za ovaj posao mi imamo volju, imamo kapacitete, kao i adekvatne površine kao što su Jagnjilo sa oko 40 hektara, Kotu 810 površine 30-ak hektara i unutrašnje odlagalište Kutlovača koje ima 20-ak hektara. Koristim ovu priliku da izrazim nadu i uvjerenje da će Ministarstvo finansija, koje je vlasnik zemljišta na Koti 810, ustupiti Rudniku uglja zemljište za ove svrhe, jer je korist obostrana“, rekao je Lekić.

On je kazao da dvadesetak vrijednih radnika oplemenjuje površine Rudnika uglja ljekovitim biljem, te poručio da, ukoliko bude sve teklo po planu, u bliskoj budućnosti biće ih nekoliko stotina, čime se, kako je istakao, otvaraju u Pljevljima prijeko potrebna nova radna mjesta.

„Mi ovdje implementirano znanje i iskustva prestižne fabrike za proizvodnju ljekovitog bilja iz Ljubinja. Tu sam imao priliku da se upoznam sa jednom uspješnom poslovnom pričom koja podrazumijeva proizvodnju, otkup i preradu ljekovitog, začinskog i aromatičnog bilja, a koju ćemo nastojati da implementiramo i u Pljevljima“, naveo je Lekić i poručio da je Rudnik uglja, shodno Zakonu o rudarstvu, u obavezi da izvrši rekultivaciju zemljišta te da je, kako je rekao, daleko bolje da se zemljište zasadi ljekovitim biljem nego djetelinom.

Radove na sadnji ljekovitog bilja danas su posjetili i predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) – državni sekretar za energetiku i rudarstvo Marko Perunović i generalni direktor Direktorata za energetiku i energetsku efikasnost Vladimir Durutović, koji su boravili u drugoj radnoj posjeti Rudniku uglja, gdje su sa izvršnim direktorom Milanom Lekićem i predsjednikom Odbora direktora Dušanom Janjuševićem, pregovarali oko realizacije investicije izgradnje Cementare.

Tim povodom, dodaje se u saopštenju, predstavnici MKI su izrazili veliki optimizam po pitanju ove, “investicije od vitalnog značaja za život Pljevalja i svih Pljevljaka”, jer je riječ o fabrici za koju je planirano da osigura nova radna mjesta i osnaži privrednu snagu Pljevalja, ali i cijele države.

“Oni su poručili da je pozicija Rudnika uglja, kada je u pitanju realizacija ove investicije, od vitalnog značaja i jedna od najbitnijih, ukazujući istovremeno na spremnost resornog ministarstva da ovu kompaniju delegira kao nosioca cijelog posla”, istaknuto je u saopštenju.

Perunović i Durutović su naglasili da je osnovna zamisao da u Pljevljima, u srednjoročnom periodu zažive investicije koje će biti realizovane u skladu sa svim ekološkim standardima, posebno vodeći računa o postulatima „pravedne tranzicije“.

“S tim u vezi, oni su izrazili zadovoljstvo i podržali ideju o uzgoju ljekovitog bilja, ali i svih projekata koji afirmišu ekološku revitalizaciju Pljevalja, od čega su posebno istakli neophodnost turističke valorizacije Ljubišnje”, poručuje se u saopštenju.

S druge strane, napominju iz tog preduzeća,  Lekić i Janjušević su u više navrata pozdravili odluku Vlade Crne Gore o izgradnji Cementare i izrazili, u ime Rudnika uglja, apsolutnu spremnost da realizaciji ove kapitalne investicije pristupe krajnje profesionalno, angažujući maksimalne kapacitete kompanije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve