Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Lazović: Ključni problemi privrede – siva ekonomija i nelojalna konkurencija, ukinuti neradnu nedjelju

U skladu s tim, dodaje, nijesmo obučili naše kadrove da adekvatno odgovore turističkoj sezoni

Ključni problemi privrede su siva ekonomija, nelojalna konkurencija i postojanje nepravde na ekonomskom tržištu, gdje jedni moraju razmišljati kako da ispoštuju sve obaveze prema državi, zaposlenima i dobavljačima, dok drugi smatraju da nepoštovanjem države i zaposlenih treba da zarade više, ocjenjuje predstavnik Unije poslodavaca Filip Lazović.

Poslovanje pod istim uslovima bez izuzetka

On je, gostujući u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV, istakao da je sporno što takvi postupci nijesu na adekvatan način tretirani od strane države.

“Svi moramo da poslujemo pod istim uslovima i jedino tako to može da ima smisla”, naglašava Lazović i dodaje da je djelimična pravda gora nego nepravda.

Od izuzetne važnosti je, kaže, namjera države da poboljša standard građana i ublaži šokove za kućne budžete, nastale usljed nerealnog skoka cijena. Za Uniju poslodavaca je, navodi, prihvatljivo rješenje koje neće ugrožavati privredu.

Lazović ističe da država mora da olakša poslovanje domaćim poslodavcima.

“Prioritet svake vlade morao bi da bude dobar odnos, ne samo u političkom smislu, već na način da kao društvo i država upodobimo poslovni ambijent tako da on bude interesantan za stranog investitora”, kaže Lazović.

Govoreći o turističkoj sezoni, Lazović ističe da u Crnoj Gori godinama unazad svake sezone proživljavamo svojevrsni paradoks jer imamo veliki broj građana koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, dok sa druge strane radne dozvole zbog rada na sezonskim poslovima dobije od 15 do 20 hiljada ljudi.

“Tržište rada, odnosno institucije koje bi trebalo time da se bave, nijesu se na pravi način bavile činjenicom da smo prije svega turistička država i da nam turistička sezona traje tri mjeseca ili mjesec i po, ako govorimo o vrhuncu sezone, kao i da kao država imamo intenciju da nam sezona traje 12 mjeseci”, pojašnjava Lazović.

Nedjelja da bude radna za sektor trgovine

U skladu s tim, dodaje, nijesmo obučili naše kadrove da adekvatno odgovore turističkoj sezoni.

“Poslodavci se uglavnom žale da je , iako postoje potencijalni zaposleni, problematična njihova sposobnost da obavljaju određene poslove. Za poslodavce je važno da u trenutku kada imaju najviše posla imaju adekvatnu radnu snagu pa se godinama unazad poseže za građanima susjednih država, koji su kvalifikovaniji”, navodi Lazović.

Taj problem, kaže, postoji i na sjeveru.

Upitan o radnoj nedjelji, Lazović odgovara da Unija poslodavaca smatra da bi nedjelja trebala biti radna za sektor trgovine naročito u periodu trajanja ljetnje turističke sezone.

“To je jedan od načina da iskoristimo veliko prisustvo turista”, ocjenjuje Lazović.

Pravo zaposlenog na slobodni dan, ističe, apsolutno se mora poštovati i ako je potrebno treba pojačati kontrole.

Lazović tvrdi da treba utvrditi koji su mehanizmi na raspolaganju kako bismo prihodovali više novca.

“Uvijek kada se govori o trgovini misli se na supermarkete, ali je trgovina u Crnoj Gori mnogo više od toga. Imamo trgovine građevinskih materijala, obućom, odjećom i sve ono što bi nas činilo atraktivnijim za goste koji bi da potroše novac u našoj zemlji”, pojašnjava Lazović.

Svako rješenje koje se usvoji, zaključuje, trebalo bi da odgovara i poslodavcima i zaposlenima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve