Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Lakić: Gašenje farmi ako ne dođe do dogovora

Lakić je istakao da na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja koji se dogodio 22. juna, kada su poljoprivrednici traktorima došli u Podgoricu, nijesu naišli na razumijevanje

Ukoliko premijer i ministar finansija danas ne budu imali sluha za zahtjeve poljoprivrednika u predstojećim mjesecima uslijediće zatvaranje i gašenje farmi, kazao je poljoprivrednik i jedan od organizatora protesta Vladimir Lakić u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac, kako prenosi portal RTCG, objasnio je da je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i stočarstva izašlo u susret farmerima koliko je bilo u mogućnosti.

Poljoprivrednici će se i danas okupiti u Podgorici kako bi zatražili sastanak sa premijerom i ministrom finansija jer smatraju da su dovedeni u takav položaj da im je egzistencija dovedena u pitanje.

Lakić je istakao da na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja koji se dogodio 22. juna, kada su poljoprivrednici traktorima došli u Podgoricu, nijesu naišli na razumijevanje.

“Ljudi koji su prisustvovali sastanku nijesu kompetentni za rješavanje naših zahtjeva”, kazao je on.

Ne vide, prema njegovim riječima, rješenje za svoju situaciju i zato će današnji skup biti usmjeren na premijera i ministra finansija.

“Danas je odobren skup od policije i doći će veliki broj poljoprivrednih proizvođača gdje ćemo tražiti sastanak sa ministrom finansija i premijerom. Biće masovniji protest i pozivam sve poljoprivredne proizvođače da se pridruže”, poručio je Lakić.

Načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac podsjetio je da je na sastanku Ministarstvo ponudilo farmerima i proizvođačima mlijeka i prerađivačima mlijeka na gazdinstvima 2 centa po litru mlijeka, plus dva za dva mjeseca, kumulativno, četiri da se isplati uz majsku tranšu redovnih revija za njih.

“Sve obaveze od početka godine su izmirene i nije bilo kašnjenja ni po jednoj poziciji. Ministarstvo je pripremilo agrobudžet i očekujemo njegovo usvajanje i molimo proizvođače da budu revnosni u smislu prijavljivanja za subvencije”, istakao je on.

Kaže da je Ministarstvo izašlo u susret farmerima koliko je bilo u mogućnosti.

“Zahtjevi proizođača su bili 5 centi od početka nove godine pa nadalje. To je veliki novac za Ministarstvo. Na godišnjem nivou to bi bilo tri miliona. Ministarstvo ima Agrobudžet po kome tokom cijele godine radi. Po njemu su mjere strukturirane tako da imamo i obim, proceduru, rokove, tako da izvan toga nema toliko novca kojim bi se moglo intervenisati”, rekao je on.

Lakić je kazao da farmeri ne mogu biti zadovoljni sa jednokratnom pomoći za jun i jul.

“Cijena proizvodnog litra mlijeka i otkupne cijene nije u paritetu i da je otkupna cijena mnogo veća u odnosu na troškove proizvodnje”, istakao je on.

Tražili su od ministarstva, kako je dodao, da ponesu ostavke i da protestuju sa njima tražeći milion eura iz budžetskih rezervi.

“Vidimo da on uopšte nema ni sluha ni razumijevanja za naše probleme”, ocijenio je Lakić.

Problemi se, smatra, mogu riješiti vrlo lako.

“Samo zahtjevom Ministarstva i kreiranjem jednog amandmanada nam se pomogne. Kao što je u budžetu usvojeno 60 i nešto amandmana, na predlog vlade, tako je mogao i ovaj. To nije učinjeno”, kazao je Lakić.

Oni, zaključuje, ne mogu više izdržati ovaj pritisak cijena.

“Ono što će se dešavati u nekim predstojećim mjesecima je zatvaranje i gašenje našh farmi ukoliko premijer i ministar finansija danas ne budu imali sluha za naše zahtjeve. Vi onda pogledajte šta će se dogoditi sa crnogorskom poljoprivredom i da li ćemo postati zavisnici od zemalja iz okruženja”, naveo je Lakić.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve