Petak, 9 Decembra, 2022
Rubrika:

Kulturno nasljeđe jedan od ključnih segmenata razvoja turizma na Zapadnom Balkanu

U uvodnom izlaganju, kako je saopšteno, učesnicima je predstavljen USAID EDGE projekat koji promoviše Zapadni Balkan kao jednu destinaciju

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG) uzela je učešće na konferenciji „Zapadni Balkan: Iznad očekivanog“ koja je održana od 21. do 22. juna u Skoplju, a za cilj ima razvoj turizma kroz kulturno nasleđe. Predstavnici NTO su istakli da je kulturno nasleđe jedan od ključnih segmenata razvoja turizma na Zapadnom Balkanu.

U uvodnom izlaganju, kako je saopšteno, učesnicima je predstavljen USAID EDGE projekat koji promoviše Zapadni Balkan kao jednu destinaciju.

“Naglašeno je da je saradnja sa institucijama, privredom i akademskom zajednicom od ključnog značaja kako bi se postigli što bolji rezultati”, dodaju iz Organizacije.

Direktor odjeljenja za program razvoja “Puta Svile” iz Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Patrick Fritz i ekspert Nikolaos Gkolfinopoulos, predstavili su projekat “Zapadni Put Svile”, predviđene aktivnosti u projektu, kao i šansu za saradnju zainteresovanih strana u povezivanju kulturnog nasleđa i razvoj turističke ponude kroz “Klaster Zapadni Balkan Put Svile”.

“Nacionalna turistička organizacija je prepoznala važnost regionalnih inicijativa, a ovom prilikom, predstavnici NTO su istakli da je kulturno nasleđe jedan od ključnih segmenata razvoja turizma na Zapadnom Balkanu”, naveli su iz NTO.

Foto: NTOCG

Zamjenik predsjednika turističke organizacije Kazahstana Kairat Sadvajassov, predstavio je korištenje kulturnog nasleđa kroz razvoj rute “Put svile” kao zamajac za turistički razvoj, prekograničnu saradnju i razvoj proizvoda koji se vežu za ovu rutu. U svom izlaganju istakao je značaj vizne liberizacije i naveo je primjer Crne Gore kao pozitivan gdje je rezultat vizne liberizacije za turiste iz Kazahstana u odnosu na ostale zemlje Zapadnog Balkana doveo do značajnog rasta broja turusta iz ove zemlje.

Posebna pažnja na konferenciji, kako se navodi, bila je posvećena ruralnom turizmu koji je postao trend u svijetu. Menadžerka u NTO, Biljana Božović istakla je da u Crnoj Gori “sve veći broj turista iz Evrope i svijeta dolazi u našu destinaciju zbog te ponude”.

Ona je naglasila da je za dalji razvoj ruralnih područja neophodno “poboljšanje interent signala kako bi pružaoci usluga u ruralnom području mogli da koriste alate digitalnog marketinga i rezervacione platforme za promociju svojih usluga”.

„Relevantne institucije, NVO sektor i privreda trebalo bi udruženo raditi na stvaranju uslova za dalji razvoj ruralnih područja kroz poboljšanje internet signala koji bi omogućili rad od kuće i zadržavanje mladih na selu. Takođe na ovaj način bi bilo moguće ponuditi ruralne predjele digitalnim nomadima“, kazala je Božović.

U završnom dijelu konferencije učesnici su pozvani da uzmu aktivno učešće u narednim koracima razvoja Zapadnog Balkana kao jedne destinacije kroz predstavljene projekte ali i kroz saradnju sa drugim projektima, institucijama i svim zainteresovanim stranama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve