Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Zakon o ostvarivanju prava na finansijsku podršku bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije, ispravka nepravde

Sastanku su prisustvovali predstavnik bivših radnika Rudnika boksita NK, FEP Plužine i Metalac Nikšić, Radivoje Knežević, predstavnici bivših radnika KAP-a, Slobodan Tripković i Milorad Stanišić.

Premijer Zdravko Krivokapić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović sastali su se danas sa bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije, povodom Zakona o ostvarivanju prava na finansijsku podršku bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije, koji je Vlada Crne Gore utvrdila na prethodnoj sjednici.

Sastanku su prisustvovali predstavnik bivših radnika Rudnika boksita NK, FEP Plužine i Metalac Nikšić, Radivoje Knežević, predstavnici bivših radnika KAP-a, Slobodan Tripković i Milorad Stanišić.

„Vlada je na prethodnoj sjednici usvojila Nacrt zakona o finansijskoj podršci onima koji su obespravljeni. U ovom slučaju, najveće obespravljenje postoji u sektoru rudarstva i metalske industrije. Razlog leži u više činjenica. Prvo, što se desila jedna tranzicija koja je imala dalekosežne posljedice na najveći broj zaposlenih, koji se kretao upravo u toj oblasti i ovaj Zakon je sistemski ograničen, samo na one koji su ušli u stečaj kao državna preduzeća. Tu ima negdje oko 1300 radnika, koji su na ovaj način dobili od države ono što su očekivali. Naravno, pošto je Vlada odlučila da ovo bude godina socijalne pravde, mi smo pokušali da ispravimo nepravdu, koja traje i prema tim radnicima i prema njihovim porodicama duži niz godina. Nikada se na ovaj način ne može otkloniti ta nepravda, ali u svakom slučaju to predstavlja pokušaj ispravke one nepravde koja se desila u periodu tranzicije. Nekada je to zbog nedostatka tržišta, nekad zbog lošeg upravljanja, čini mi se da u nekim situacijama imamo i lošu namjeru”, rekao je Krivokapić nakon sastanka.

Ističe da ako se sve sagleda onda je “ovaj Zakon išao i malo dalje, pa je za one koji nisu u prilici da ovu pravdu dočekaju, to pravo preneseno njihovim pravnim nasljednicima”.

“Tako da smo vodili računa, koliko-toliko, iako taj iznos od 12 hiljada eura nije potpuna mjera onoga što bi država trebalo da uradi, ali kroz brojne sastanke Ministarstva ekonomskog razvoja sa partnerima koji su predstavljali radnike došli smo do ovog zajedničkog imenitelja i kroz skupštinsku proceduru, koja će biti ovoga mjeseca taj će Zakon napokon ugledati svjetlost dana. Zahvaljujem i šefovima poslaničkih klubova koji su takođe učestvovali u izradi ovoga Zakona, zahvaljujem se prevshodno Ministarstvu ekonomskog razvoja na razumijevanju i naravno, mi ćemo se truditi da ono što smo obećali i ispunimo, a to je upravo pokušaj i kroz ovakav jedan Zakon. Ovaj Zakon sigurno će pokrenuti i druge nepravde, ali je prvi u nizu koji slijedi i mi ćemo uvijek imati razumijevanje za radnike koji su sticajem okolnosti došli u jednu, ovako nezavidnu situaciju“, zaključio je premijer.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve