Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Krivokapić u Andrijevici: Auto-put projekat od strateške važnosti, naročito za ovaj kraj

Krivokapić je sa sagovornicima podijelio svoja saznanja koja se tiču problema ''sa kojima se sretaju žitelji i uprava ove sjeverne opštine, ali i sa planovima i rješenjima koja bi trebalo da podignu i osnaže privredu ovog kraja''

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, sa ministarkom javne uprave, digitalnog društva i medija Tamarom Srzentić, jutros je zvanično posjetio Opštinu Andrijevica, saopšteno je iz Vlade.

Krivokapić je razgovarao sa predsjednikom Opštine Željkom Ćulafićem i sa lokalnim rukovodstvom.

Kako se navodi u saopštenju, zahvalivši domaćinima na divnom dočeku, Krivokapić je sa sagovornicima podijelio svoja saznanja koja se tiču problema “sa kojima se sretaju žitelji i uprava ove sjeverne opštine, ali i sa planovima i rješenjima koja bi trebalo da podignu i osnaže privredu ovog kraja.”

“U privredu se mora ulagati kako bi ljudi ostajali u svom zavičaju. Bez ekonomske sigurnosti, nema ni prosperiteta. Projekat od strateške važnosti, naročito za ovaj kraj, je auto-put i njegov završetak u cjelosti. Bez putne infrastrukture, sve gubi smisao. Ovaj prostor je Bogom dat za turizam, a i bogatog je energetskog potencijala, ali ako nemamo dobru putnu infrastrukturu, sve ostaje neiskorišćeno”, kazao je Krivokapić.

“Krivokapić je istakao da je ministar poljoprivrede u kontaktu sa predstavnicima Svjetske banke koja bi mogla da odobri kredit za određene projekte i u Andrijevici i u Beranama, kao i za završetak radova na Kući voća, te da je pogon “Soko Štarka” potrebno vratiti u život. Premijer je poručio da postoje realni preduslovi da se izgradi Japanska kuća koja bi preko sela Japan, koje se nalazi u ovoj opštini, bila značajna karika u kulturnoj i privrednoj saradnji između država Japana i Crne Gore”, piše u saopštenju.

“Znam da je problem budžeta uvijek aktuelan. Funkcionisanje Opštine i njenih službi bez podrške privrede je nemoguć, ali se nadam da ćemo u predstojećem vremenu zajednički doći do rješenja. Znam da je sportski potencijal Andrijevice izuzetan, stoga, što prije je potrebno sanirati sportsku halu i djeci omogućiti nesmetano pohađanje nastave.

Digitalizacija javne uprave ima za cilj digitalno društvo i ne želimo da bilo ko bude iz nje isključen. Takođe, najboljima i najvrjednijima se mora omogućiti da dođu do zasluženih radnih mjesta, kao i da nema diskriminacije po bilo kom osnovu”, poručio je Krivokapić.

Predsjednik Opštine Željko Ćulafić rekao je da su najveći problemi građana Andrijevice nizak životni standard, nezaposlenost, migracije i slab prirodni prirašataj, te da su to problemi čije rješenje vidi tek uz značajnu pomoć države, odnosno Vlade Crne Gore.

“Kao odgovorna lokalna samouprava, krenuli smo u zdravo postavljanje temelja razvoja naše opštine, koji počivaju na rudnim bogastvima. Planom koncesija za 2021. godinu, obuhvaćena su četitri lokaliteta u našoj Opštini. Očekujemo od Vlade zeleno svjetlo za planirana iskopavanja”, rekao je Ćulafić.

Pored Kuće voća, čija je gradnja započeta još 2017. godine, a od koje očekuje da bude “ogledalo Andrijevice”, valorizacije hideoenergetskog potencijala ovog kraja, te izgradnje kasarne, Ćulafić je istakao da je Opštini potrebno ulaganje od strane države u infrastrukturne projekte.

“Andrijevici je potrebna pomoć u realizaciji projekata putne infrastrukture, seoskih vodovoda, a što bi sve bilo u funkciji razvoja seoskog turizma”, naglašava Ćulafić.

Predsjednik Opštine pomenuo je i problem sa kojim je suočena škola zbog nefukncionalnosti sportske dvorane.

Ministarka Tamara Srzentić zahvalila je predstavnicima Opštine na toploj dobrodošlici, naglasivši da se zalaže da svaka uprava bude servis građana, a da je proces digitalizacije i modernizacije upravo podrška upravi kako bi svoj posao obavljala što efikasnije.

“Raduje me da čujem da i vi njegujete dijalog i osluškujete potrebe građana, a udruženim snagama ih moramo rješavati”, kazala je Srzentić.

Potpredsjednik Opštine Andrijevica Vesko Raketić pohvalio je saradnju koju Opština u posljednje vrijeme ostvaruje sa Vladom i njenim ministarstvima, istakavši nadu da će taj odnos donijeti Andrijevici i svim njenim građanima osjetniji boljitak.

Krivokapić je tokom posjete obišao i Službu zaštite i spašavanja. Premijer će obilazak sjevera nastaviti posjetom Opštini Berane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krivokapić u Andrijevici: Auto-put projekat od strateške važnosti, naročito za ovaj kraj – CG Vijesti
19.07.2021-21:59 21:59

[…] Aktuelno […]