Petak, 3 Decembra, 2021
Rubrika:

Krivokapić u Andrijevici: Auto-put projekat od strateške važnosti, naročito za ovaj kraj

Krivokapić je sa sagovornicima podijelio svoja saznanja koja se tiču problema ''sa kojima se sretaju žitelji i uprava ove sjeverne opštine, ali i sa planovima i rješenjima koja bi trebalo da podignu i osnaže privredu ovog kraja''

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, sa ministarkom javne uprave, digitalnog društva i medija Tamarom Srzentić, jutros je zvanično posjetio Opštinu Andrijevica, saopšteno je iz Vlade.

Krivokapić je razgovarao sa predsjednikom Opštine Željkom Ćulafićem i sa lokalnim rukovodstvom.

Kako se navodi u saopštenju, zahvalivši domaćinima na divnom dočeku, Krivokapić je sa sagovornicima podijelio svoja saznanja koja se tiču problema “sa kojima se sretaju žitelji i uprava ove sjeverne opštine, ali i sa planovima i rješenjima koja bi trebalo da podignu i osnaže privredu ovog kraja.”

“U privredu se mora ulagati kako bi ljudi ostajali u svom zavičaju. Bez ekonomske sigurnosti, nema ni prosperiteta. Projekat od strateške važnosti, naročito za ovaj kraj, je auto-put i njegov završetak u cjelosti. Bez putne infrastrukture, sve gubi smisao. Ovaj prostor je Bogom dat za turizam, a i bogatog je energetskog potencijala, ali ako nemamo dobru putnu infrastrukturu, sve ostaje neiskorišćeno”, kazao je Krivokapić.

“Krivokapić je istakao da je ministar poljoprivrede u kontaktu sa predstavnicima Svjetske banke koja bi mogla da odobri kredit za određene projekte i u Andrijevici i u Beranama, kao i za završetak radova na Kući voća, te da je pogon “Soko Štarka” potrebno vratiti u život. Premijer je poručio da postoje realni preduslovi da se izgradi Japanska kuća koja bi preko sela Japan, koje se nalazi u ovoj opštini, bila značajna karika u kulturnoj i privrednoj saradnji između država Japana i Crne Gore”, piše u saopštenju.

“Znam da je problem budžeta uvijek aktuelan. Funkcionisanje Opštine i njenih službi bez podrške privrede je nemoguć, ali se nadam da ćemo u predstojećem vremenu zajednički doći do rješenja. Znam da je sportski potencijal Andrijevice izuzetan, stoga, što prije je potrebno sanirati sportsku halu i djeci omogućiti nesmetano pohađanje nastave.

Digitalizacija javne uprave ima za cilj digitalno društvo i ne želimo da bilo ko bude iz nje isključen. Takođe, najboljima i najvrjednijima se mora omogućiti da dođu do zasluženih radnih mjesta, kao i da nema diskriminacije po bilo kom osnovu”, poručio je Krivokapić.

Predsjednik Opštine Željko Ćulafić rekao je da su najveći problemi građana Andrijevice nizak životni standard, nezaposlenost, migracije i slab prirodni prirašataj, te da su to problemi čije rješenje vidi tek uz značajnu pomoć države, odnosno Vlade Crne Gore.

“Kao odgovorna lokalna samouprava, krenuli smo u zdravo postavljanje temelja razvoja naše opštine, koji počivaju na rudnim bogastvima. Planom koncesija za 2021. godinu, obuhvaćena su četitri lokaliteta u našoj Opštini. Očekujemo od Vlade zeleno svjetlo za planirana iskopavanja”, rekao je Ćulafić.

Pored Kuće voća, čija je gradnja započeta još 2017. godine, a od koje očekuje da bude “ogledalo Andrijevice”, valorizacije hideoenergetskog potencijala ovog kraja, te izgradnje kasarne, Ćulafić je istakao da je Opštini potrebno ulaganje od strane države u infrastrukturne projekte.

“Andrijevici je potrebna pomoć u realizaciji projekata putne infrastrukture, seoskih vodovoda, a što bi sve bilo u funkciji razvoja seoskog turizma”, naglašava Ćulafić.

Predsjednik Opštine pomenuo je i problem sa kojim je suočena škola zbog nefukncionalnosti sportske dvorane.

Ministarka Tamara Srzentić zahvalila je predstavnicima Opštine na toploj dobrodošlici, naglasivši da se zalaže da svaka uprava bude servis građana, a da je proces digitalizacije i modernizacije upravo podrška upravi kako bi svoj posao obavljala što efikasnije.

“Raduje me da čujem da i vi njegujete dijalog i osluškujete potrebe građana, a udruženim snagama ih moramo rješavati”, kazala je Srzentić.

Potpredsjednik Opštine Andrijevica Vesko Raketić pohvalio je saradnju koju Opština u posljednje vrijeme ostvaruje sa Vladom i njenim ministarstvima, istakavši nadu da će taj odnos donijeti Andrijevici i svim njenim građanima osjetniji boljitak.

Krivokapić je tokom posjete obišao i Službu zaštite i spašavanja. Premijer će obilazak sjevera nastaviti posjetom Opštini Berane.

Najnovije

Najviša penzija u Crnoj Gori 1.180, najniža 147 eura

Crna Gora ima 128.059 penzionera. Najniža penzija iznosi 147,08 eura i prima je 16.696 korisnika, dok je najviša 1.180 eura. Iz Fonda za penzijsko-invalidsko...

Ovo je 12 razloga zbog kojih Rusija može napasti Ukrajinu

Poznati novinar Satwan Jolak za Al Jazeeru Balkans napravio je analizu rusko-ukrajinske krize. Ukrajina i njeno okruženje svjedoče stalnim tenzijama sa susjednom Rusijom posljednjih osam...

Sabrana djela Zdravinja boce

Sabrana djela Zdravinja boce

Abazović: Ideja Otvorenog Balkana od starta prilično loše komunicirana, regionu treba povjerenje

Ideja Otvorenog Balkana je od starta prilično loše komunicirana. Regionu treba povjerenje, a to je nemoguće izgraditi ako u svemu vidimo neprijateljstvo, ocijenio je...

Mitrić: Ustav je jasan, izbori su provjera volje građana, a ne njihova prevara

Izjave pojednih poslanika aktuelne parlamentarne većine da će oni koji budu eventualno glasali za prijedlog opozicije o izglasavanju nepovjerenja Vladi Crne Gore promijeniti izbornu...

Najčitanije

Povezano

OBEĆAO PA SLAGAO Nema sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost: Sekulović i Brđanin jači od Krivokapića!

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić obećao je 11. novembra da će sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost biti održana 22. novembra, na kojoj bi se razmatrao...

Pandemija ubrzala primjenu digitalnog poslovanja u svakoj sferi

Najvažnije pozitvno što se desilo u vremenu pandemije je prelazak na primjenu digitalnog u svakoj sferi i na svakom koraku, rekao je premijer Zdravko...

Kabinet Krivokapića: Kroz zimu provijava pjesma – Vratiće se, kažu ljudi, ove godine

Kabinet predsjednika Vlade, Zdravka Krivokapića, saopštio je da u susret 4. decembru, kroz zimu 2021. godine provijava pjesma Momčila Bajagića Bajage iz TV serije...

DA LI JE BIO ”POD GASOM” KAD JE OVO IZJAVIO Krivokapić: Istorija će pokazati da bolje Vlade nijesmo imali!?

Sve u vezi s Temeljnim ugovorom, koji bi Vlada Crne Gore trebalo da potpiše sa Srpskom pravoslavnom crkvom, dramatizovano je bez ikakve potrebe, kako...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krivokapić u Andrijevici: Auto-put projekat od strateške važnosti, naročito za ovaj kraj – CG Vijesti
19.07.2021-21:59 21:59

[…] Aktuelno […]