Srijeda, 20 Oktobra, 2021
Rubrika:

Krivokapić: Tražiti alternativna energetska rješenja pored TE Pljevlja

Krivokapić je naglasio da ne treba gajiti iluziju i širiti lažne nade da će dugo još nakon 2030. godine biti isplativo proizvoditi električnu energiju u termoelektranama

Ne treba gajiti iluziju i širiti lažne nade da će dugo još nakon 2030. godine biti isplativo proizvoditi električnu energiju u termoelektranama, zato je potrebno što prije krenuti u realizaciju svih energetskih rješenja koja bi zamijenila proizvodnju električne energije u količini za koju je sada zadužena Termoelektrana Pljevlja, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić tokom jučerašnjeg sastanka sa rukovodstvo Elektroprivrede Crne Gore.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, istakao značaj koji EPCG ima za sveukupni razvoj Crne Gore, te da je Vlada spremna da podrži sve projekte u oblasti energetike, jer je električna energija proizvod koji je tražen i ima svoju budućnost.

„Biti energetski bogat, znači biti ekonomski moćan. Važno je sve projekte u potpunosti pripremiti po standardima koje diktira EU, da se ne bi dešavalo da postoji obezbjeđena kreditna linija, a nema spremnih projekata. Novca će uvijek biti za prave projekte u oblasti zelene energetike“, rekao je Krivokapić.

Premijer je ukazao na postojanje sasvim dovoljnih pretpostavki da se realizuje investiranje u oblasti energetike i na sjeveru i na jugu Crne Gore, gdje bi se instaliranjem vjetro i solarnih elektrana postigao i ekonomski balans koji trenutno ne postoji između ove dvije regije.

Krivokapić je naglasio da ne treba gajiti iluziju i širiti lažne nade da će dugo još nakon 2030. godine biti isplativo proizvoditi električnu energiju u termoelektranama, zato je potrebno što prije krenuti u realizaciju svih energetskih rješenja koja bi zamijenila proizvodnju električne energije u količini za koju je sada zadužena Termoelektrana Pljevlja.

„Gasovod jadransko – jonskim putem, pa i onaj koji bi od Prijepolja išao preko Pljevalja, gasna elektrana u zaleđu Bara, samo su neka od rješenja u koja moramo ući. Moramo napraviti viševarijantni energetski sistem i nemamo vremena za gubljenje“, poručio je Krivokapić.

Predsjednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović, katastrofalnim je označio stanje u kojem je novo rukovodstvo zateklo ovu kompaniju.

„Pravo je čudo kako su prethodna uprava i vlast uspjeli da sruše kult rada i da ne iskoriste nevjerovatne potencijale. Bez obzira na nanesenu štetu, mi ćemo ostvariti visoka očekivanja. Iskreno mislim da uz zelenu transformaciju, možemo da budemo lokomotiva razvoja svih ostalih privrednih segmenata u Crnoj Gori“, rekao je Đukanović.

Đukanović je rekao da je visoku društvenu odgovornost pokazala nova uprava EPCG koja je odmah po stupanju na funkciju, dobit firme iz 2020. godine stavila na raspolaganje u državni budžet, te da iz društveno korektnog odnosa, takođe nisu željeli da dovode u pitanje socijalnu sigurnost građana koji imaju dugovanja po osnovu utroška električne energije.

Đukanović je naglasio da je, u funkciji što efikasnijeg donošenja i realizovanja projekata u elektroenergetskom sektoru, EPCG formirala multidisciplinarnu Komisiju, jer se radi o složenim i skupim investicijama.

„Pohvaliću se da smo za projekte Solari 3000+ i Solari 500 + već nakon dva mjeseca raspisali javni poziv za finansiranje projekata ukupne vrijednosti od oko 30 miliona evra. Već je osam finansijskih institucija izrazilo interesovanje za finansiranje ovih projekata. Obilježili smo veliki broj lokacija koje smo planirali za izgradnju solarnih elektrana i vjektroelektrana, u septembru očekujemo početak radova na vjektroelektrani Gvozd, proizvodnog kapaciteta od preko 50 megavata, do kraja oktobra očekujemo da ćemo završiti redigovani projekat za HE Komarnica, sa Republikom Srpskom se razgovaralo o kompnezaciji za Bilećko jezero i HE Sutorina“, poručio je Đukanović.

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin istakao je da je novi menadžment kompanije za protekla četiri mjeseca uspio da popravi imidž kompanije ne samo iz finansijskog ugla gledano, već i iz perspektive potrošača, te da su se zarad novog načina upravljanja, unaprijed odrekli otpremnina i mnogih pripadajućih im privilegija.

„Pokazali smo visoku društvenu odgovornost. Finansirajući asfaltiranje mnogih lokalnih puteva i pomažući ustanove zdravstvenog sistema, vraćamo dug prema zdravstvu i infrastrukturi i trudimo se da Crna Gora bude zdravija i ljepša. Brojne su sportske organizacije u Crnoj Gori čiji smo sponzori i finansijeri“, kazao je Rovčanin.

“Glavni finansijski direktor EPCG Miro Vračar, upoznao je premijera Krivokapića sa iznosima dugovanja koja budžetski potrošači imaju prema EPCG, ali i sa dugom u iznosu od 13,5 milona evra koji je napravila firma Montenegrobonus, a prethodna Vlada dug preuzela na sebe i aneksom ugovora prolongirala otplatu ovog duga do 2026. godine. Vračar, očekuje od aktuelnog ministra finansija da će ovo i slična budžetska dugovanja biti što prije riješena u korist EPCG, kako bi kompanija dobila potreban finansijski input koji bi joj omogućio da do kraja sprovede ambiciozne planove novog menadžmenta”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

EC report: Disagreements slow down reform processes in Montenegro, some ministries are not working...

Tensions and mistrust among political actors marked the reporting period related to the political criteria, according to the Progress Report for Montenegro, which Radio...

U minibusu pronađena dva mrtva migranta, austrijska policija traga za vozačem

U toku je potraga za vozačem autobusa, nakon što su dva migranta pronađena mrtva u minibusu koji je iz Mađarske prešao u Austriju. Policija...

Bulatović's farewell message: I didn't know certain things, I endangered my colleagues and family,...

Former senior official of the National Security Agency, Luka Bulatović, who was found dead in a rented apartment in Podgorica on Friday, left a...

Sjutra pretežno sunčano

Sjutra će u Crnoj Gori biti pretežno sunčano, uz slab do umjeren razvoj oblačnosti. Krajem dana i tokom noći očekuje se povećanje oblačnosti. Ujutru na...

La liga: Umtiti zaplakao jer ga Barselona prodaje

Samjuel Umtiti nije više potreban Barseloni. Još ljetos je Barsa otpisala ovog igrača, a on je sada otkrio detalje. Razgovor je vodio sa predsjednikom Laportom. - Ne...

Najčitanije

Povezano

ABSURD The police are led by Brđanin, whom Krivokapić does not trust: Vukšić also wants the dismissal of the director of the Police!

Yesterday, at the session of the National Security Council, Prime Minister Zdravko Krivokapić again requested the removal of the director of the Police Directorate,...

Krivokapić bez odgovora: Zašto se njegova kćerka srela sa bivšim šefom tajne službe Boškom Bojovićem

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić nije odgovorio na pitanja portala Standard, zašto se njegova kćerka Jelena Krivokapić, prije dvije noći u jednom podgoričkom hotelu srela...

Krivokapić s izraelskim ambasadorom: Otvaranjem Ambasade Crne Gore u Izraelu osnažili bi diplomatske odnose

Premijer Zdravko Krivokapić, sastao se danas sa nerezidentnim ambasadorom Izraela u Crnoj Gori, Jahelom Vilanom. Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je zahvalio izraelskoj strani na partnerstvu...

Rovčanin: Nema poskupljenja struje do kraja godine

Struja dio kraja godine neće poskupiti, kazao je u Jutarnjem programu TVCG direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin. On je objasnio da EPCG daje...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krivokapić: Tražiti alternativna energetska rješenja pored TE Pljevlja – CG Vijesti
25.08.2021-09:09 09:09

[…] Aktuelno […]