Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

“Kritikuju IRF, a koriste njegove kredite”

Kako se ističe u reagovanju, IRF je državni fond, ali sredstva obezbjeđuje na međunarodnom tržištu, a ne nikako iz budžeta, plasira ih u Crnoj Gori i redovno vraća

Investiciono razvojni fond ne kreditira privredu “novcem svih građana” kako su im to spočitali iz koalicije “Mir je naša nacija”, konstatujući da sredstva obezbjeđuju na međunarodnom tržištu, a da ne rade profesionalno svoj posao, evropske bankarske institucije im ne bi odobravale sredstva.

FOTO Arhiva

Kako se ističe u reagovanju, IRF je državni fond, ali sredstva obezbjeđuje na međunarodnom tržištu, a ne nikako iz budžeta, plasira ih u Crnoj Gori i redovno vraća.

“Svaki kredit koji prođe proceduru u IRF mora biti odobren i od međunarodnih kreditora. Da IRF isključivo profesionalno ne radi svoj posao, zar bi nam Evropska investiciona banka odobrila devet kreditnih aranžmana, a isto tako i naši drugi međunarodni partneri. IRF je u periodu od 2010. do kraja jula 2020. godine plasirao crnogorskoj privredi preko 1,2 milijarde eura. U tom periodu kreditno je podržano preko 3.400 projekata koji su namijenjeni privrednicima u sektoru turizma i ugostiteljstva (28%), poljoprivrede i proizvodnje hrane (15%), proizvodne djelatnosti (17%), uslužne djelatnosti (27%) i trgovine (13%)”, navodi se u reagovanju. Među 3.400 projekata koje je IRF podržao, kako dodaju, nalaze se i projekti kompanija koje pominju Demokrate, a svaki taj projekat odobren je i od međunarodnih partnera.

“Neshvatljivo je da Demokrate prenebregavaju činjenicu da u kompanijama koje pominju kao ‘DPS firme’ radi preko pet hiljada ljudi i da im ovakvim saopštenjem poručuju da bi najradije zatvorili te kompanije i poslali ljude na ulicu. Ako ništa drugo, kako im nije palo na pamet da među tih pet hiljada zaposlenih ima valjda i njihovih glasača. Vhunac licemjerja Bečićeve stranke ogleda se u činjenici da prebacuju IRF-u da pomaže DPS firme, ali ne pominju da je među tim miljenicima našeg Fonda i firma iz Bijelog Polja u vlasništvu potpredsjednika Demokrata. Uredno su koristili kredit našeg Fonda i uredno ga vratili, srećom prije nego što je ta firma ušla u dugogodišnju blokadu računa, koja traje do današnjeg dana” navode u IRF-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve