Kreditni rejting Crne Gore ocijenjen kao “stabilan”

Agencija za kreditni rejting “Standard & Poor’s objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je ponovo potvrdila izgled rejtinga Crne Gore označenog kao „stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

The Standard and Poor’s building in New York, August 2, 2011. Ratings agency Standard and Poor’s said in mid-July there was a 50-50 chance it would cut the U.S. rating in the next three months if lawmakers failed to craft a meaningful deficit-cutting plan. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES – Tags: POLITICS BUSINESS)

 

Kreditni analitičari potvrdili su da Crna Gora ide u dobrom pravcu razvoja, procijenivši rast crnogorske ekonomije od 4,7% u 2018. godini, što je premašilo njihova prošlogodišnja očekivanja u iznosu od 3,5%. Kako se navodi u Izvještaju, tome su najviše doprinijele brojne aktivnosti u oblasti turizma i energetskog sektora, kao i jako uporedno institucionalno uređenje u regionu. Takođe, prepoznat je i rastući potencijal za ranu implementaciju strukturnih reformi, čije je sprovođenje neophodno kako bi Crna Gora postala članica EU. Kreditni potencijal Crne Gore, kako se dalje navodi, osnažen je i perspektivom pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji koju prati snaženje institucija”, stoji u saopštenju.

Kao važna okosnica budućeg razvoja Crne Gore, navodi se i ostvarenje značajnog iznosa direktnih stranih investicija u proteklih pet godina, koje iznose u prosjeku više od 10% BDP-a. Međutim ostaje rizik da bi crnogorska ekonomija mogla biti pogođena usljed gubitka zainteresovanosti stranih direktnih investitora.

Komentari

avatar