Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Kreditni registar Centralne banke dobio visoku ocjenu od Svjetske banke

U CBCG ističu da je u okviru Doing Business 2020 izvještaja, novost je i da Crna Gora, zajedno sa Novim Zelandom, izdvojena kao zemlja koja je prva na svjetskom nivou i ima najveći stepen kvaliteta zakonskih rješenja zaštite klijenata

U najnovijem izvještaju Doing business-a za 2020. godinu – istraživanju Svjetske banke koje se odnosi na procjenu kvaliteta biznis okruženja 190 zemalja, Crna Gora je u pod-indikatoru “dobijanje kredita”, koji uključuje i procjenu kvaliteta kreditnog registra Centralne banke Crne Gore, rangirana na visokom 15. mjestu, znatno ispred zemalja u okruženju, saopšteno je iz CBCG.

Foto: Arhiva

U CBCG ističu da je u okviru Doing Business 2020 izvještaja, novost je i da Crna Gora, zajedno sa Novim Zelandom, izdvojena kao zemlja koja je prva na svjetskom nivou i ima najveći stepen kvaliteta zakonskih rješenja zaštite klijenata (korisnika kredita i zajmodavca).

“Ovaj indeks mjeri stepen do kojeg zakoni o kolateralu i stečaju i likvidaciji banaka štite prava korisnika kredita i zajmodavca i na taj način olakšavaju proces kreditiranja. Takođe, Crna Gora u odnosu na OECD razvijene zemlje ima bolju pokrivenost kreditnim registrom (41 odsto populacije u odnosu na 24,4 odsto populacije), s obzirom da su svi korisnici kredita u Crnoj Gori obuhvaćeni ovim registrom”, navode u CBCG.

Pojašnjavaju da je osnov za ovakav značajan rezultat Crne Gore u DB predstavlja stalno unapređenje kreditnog registra CBCG, jedinstvene i standardizovane elektronske baze podataka o kreditnim i drugim zaduženjima lica u Crnoj Gori, formirane na osnovu podataka i informacija koje su obveznici izvještavanja (banke, mikrokreditne finansijske institucije, Investiciono-razvojni fond Crne Gore, društva za lizing i faktoring, banke u stečaju i posebni obveznici izvještavanja) dužni dostavljati Centralnoj banci.

Kreditni registar je uspostavljen 2006. godine i od tada se kontinuirano razvija i unapređuje, a čime je kvalitet i obuhvat praćenja sistemskih rizika u finansijskom sektoru znatno poboljšan.

“Tokom posljednje dvije godine Centralna banka Crne Gore je sprovela značajne aktivnosti na unapređenju funkcionisanja Kreditnog registra i poboljšanja kvaliteta usluga koje registar pruža. Osim detaljnog mjesečnog izvještaja o zaduženju klijenta u sistemu, Kreditni registar prikuplja i razmjenjuje podatke o novoodobrenim plasmanima kao i o izvršenim plaćanjima na dnevnoj osnovi, čime se postiže dnevna ažurnost podataka o svim plasmanima u sistemu. Kreiran je set novih izvještajnih obrazaca sistemskog karaktera, uključujući i izvještaj o kreditnoj istoriji svakog klijenta ponaosob”, naglašava se u saopštenju CBCG.

Prema njihovim riječima svi korisnici kredita u Crnoj Gori su obuhvaćeni registrom. Kreditni registar je u svojoj bazi na kraju 2018. godine imao evidentirana 144.783 lica koja imaju zaduženost po osnovu kredita, lizinga, kreditnih kartica, dozvoljenog minusa po tekućem računu, garancija, akreditiva i ostalih prijavljenih zaduženja.

Kreditni registar će se i u budućem periodu unapređivati i povećavati spektar i kvalitet informacija koje se razmjenjuju, posebno u dijelu pružanja dodatnih informacija o finansijskim izvještajima kompanija koji su korisnici kredita u Crnoj Gori i informacija o blokiranim preduzećima na izvještajni datum koji se pretražuje.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve