Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Krapović: Za Crnu Goru neophodno postojanje ministarstva turizma

Za Crnu Goru turizam predstavlja, po njegovim riječima, ''ne samo najvažniji sektor privrede, već je i najveći generator prihoda''

Za Crnu Goru, zemlju koja je u velikoj mjeri zavisna od turizma, neophodno je postojanje ministarstva koje bi se isključivo bavilo ovom strateški najvažnijom privrednom granom, poručio je  predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dragan Krapović povodom Svjetskog dana turizma.

„Danas, kada obilježavamo 42 godine od proglašenja Svjetskog dana turizma, imamo priliku da podignemo svijest o njegovom stvarnom i potencijalnom doprinosu u svrhu održivog razvoja, a sve imajući u vidu sa kojim se izazovima turizam susreo u proteklom periodu i na koji način je počeo njegov oporavak. Razvoj turizma, prije svega, treba da počiva na principima održivosti i očuvanju turističkih resursa kako bi i budućim generacijama omogućili da žive u zdravoj sredini”, kazao je Krapović.

Za Crnu Goru turizam predstavlja, po njegovim riječima, “ne samo najvažniji sektor privrede, već je i najveći generator prihoda”.

“Turizam je jedna od najvažnijih privrednih grana u svijetu od koje živi više od stotinu miliona ljudi. Svaki deseti stanovnik svijeta radi u turizmu. U maju 2022. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija održala je posebnu debatu o turizmu, ističući istorijski značaj ovog sektora. Turizam je sada u fokusu vlada i međunarodnih organizacija u svim regionima svijeta”, dodao je on.

Kao predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje inicirao je održavanje dva sastanka na temu „Izazovi – turistička sezona 2022. godine“, jedan sa akcentom na južnu, a drugi na sjevernu regiju, što, kako je rekao, “ujedno predstavlja i novu fazu u radu Odbora”.

“Održavanje ovih sastanaka je bila prilika da članovi Odbora, predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, predstavnici nadležnih državnih institucija, predstavnici lokalnih samouprava i različitih udruženja razgovaraju o svim važnim temama u vezi sa stanjem turizma u Crnoj Gori”, naveo je Krapović.

Prvi sastanak je, kako navodi,  održan u Budvi 2. avgusta sa fokusom na realizaciju turističke sezone u južnom regionu Crne Gore.

“Drugi sastanak održan je 19. septembra u Kolašinu sa fokusom na sjever Crne Gore, gdje sumirani utisci i formirani zaključci kojim putem je potrebno ići kako bi se odgovornije i pravovremeno pripremile naredne turističke sezone”, dadao je Krapović.

Jedan od zaključaka sa sastanka, bio je i da je “neophodno uspostaviti jedinstvenu metodologiju praćenja turista i prihoda”.

“Imali smo situaciju u Budvi, kada je u jeku turističke sezone promijenjena metodologija procjene neobuhvaćenog turističkog prometa, a u jednom momentu naplata boravišne takse bila je za 46 odsto bolja u odnosu na prethodnu godinu, dok je po drugim pokazateljima predstavljen manji broj gostiju”, pojasnio je on.

Informacije koje je Odbor dobio tokom rada na održanim sastancima u opštinama Budva i Kolašin, kako dodaje, “biće osnov za održavanje kontrolnog saslušanja relevantnih subjekata u ovoj oblasti”.

“Za Crnu Goru, zemlju koja je u velikoj mjeri zavisna od turizma, neophodno je postojanje ministarstva koje bi se isključivo bavilo ovom strateški najvažnijom privrednom granom. Nažalost, u Nacrtu zakona o Vladi u okviru 14 resora nije predviđen resor turizma i to je nešto što je nedopustivo i što bi trebalo obavezno promijeniti”, zaključio je Krapović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve