Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Kraj Montenegro Airlinesa: Kako će izgledati balkansko nebo kad prođe korona

Kada je 25. decembra 2020. kompanija Montenegro erlajns objavila da više neće saobraćati, na balkanskom nebu ostale su samo dvije nacionalne aviokompanije

Vildan Ramusović iz Slovenije i Ivana Sretenović iz Crne Gore krajem decembra kupuju karte Montenegro Airlinesa, ne sluteći da, do ukrcavanja na avion, ova kompanija više neće postojati, a još manje da ih o tome niko neće obavijestiti.

Ivana je 23. decembra na sajtu Montenegro Airlinesa kupila povratnu kartu Tivat-Beograd. Platila je 105 eura. Međutim, kada je 26. došla na aerodrom u Tivtu i pokušala da dobije kartu za ukrcavanje, saznala je da ne može to neće biti moguće, piše BBC na srpskom.

Dan ranije, 25. decembra, na sajtu Montenegro Airlinesa ništa ne sluti da se ova kompanija gasi, ali na Facebook profilu, kompanija objavljuje da od 26. decembra obustavlja planirani saobraćaj.

Vlada Crne Gore je, na sjednici održanoj dan ranije, odlučila da će ugasiti državnu avio-kompaniju zbog mnogobrojnih finansijskih poteškoća, ali i najavila da će osnovati novu.

Ipak, Ivanu, koja ima kartu za let dan kasnije, o svemu tome niko nije obavijestio.

”Šalter Montengero Airlinesa je bio zatvoren, zaposleni su stajali ispred, bili su potrešeni, sa suzama u očima”, opisuje Ivana dolazak na aerodrom Tivat 26. decembra.

Let Montenegro Airlinesa, kojim je trebalo da otputuje za Beograd, obavljala je srpska nacionalna kompanija Air Serbia.

Ivana je od osoblja, kaže, dobila informaciju da može da poleti samo ako kupi novu kartu, ovog puta, srpskog avioprevoznika.

U istoj situaciji je, kaže, bilo još desetak putnika.

”Zaposleni Montenegro Airlinesa su rekli da ne mogu da nam pomognu, da su došli na posao samo da bi zatvorili šalter”, priča ona.

Ivana je potom kupila novu kartu, ovog puta za let Air Serbia, u jednom pravcu.

Platila je skoro koliko povratnu Montenegro Airlinesa.

”Čim sam sletjela u Beograd kupila sam novu kartu i za povratak 29. decembra. Sveukupno, nove karte platila sam 180 eura”, priča Ivana.

Za sve to vrijeme, kaže, od Montenegro Airlinesa nije dobila mejl ili poziv sa obavještenjem da letovi prestaju.

U Beograd je morala da ode zbog zakazanih obaveza, a odlaganje putovanja nije dolazilo u obzir ni zbog PCR testa koji je već uradila, priča.

”Poslala sam mejl Montenegro Airlinesu, ali mi niko nije odgovorio. Šalteri ne rade, telefoni ne rade”, kaže Ivana.

U sličnoj situaciji našao se i Vildan Ramusović koji je 23. decembra sletio u Crnu Goru iz Ljubljane.

Povratak za Sloveniju planirao je za 10. januar – u džepu je imao povratnu kartu na letu Montenegro Airlinesa.

”Sve sam saznao preko društvenih mreža, nisam dobio mejl ili poruku Montenegro Airlinesa da je povratni let otkazan”, priča Vildan.

Telefonom je zvao poslovnice crnogorske avio kompanije, ali se, kaže, niko nije javljao.

Vildan sada sa grupom ljudi koja živi i radi u Sloveniji pokušava da organizuje privatni drumski prevoz nazad do Ljubljane.

”Mislim da što više nas treba da pošalje mejlove i traži novac nazad”, smatra Vildan.

Na sajtu Montenegro Airlinesa kasnije je objavljeno izvinjenje putnicima.

U njemu navode da je ”radikalna odluka Vlade Crne Gore bila neočekivana”, te da nisu uspjeli pravovremeno da obustave prodaju karata, otkažu letove ili organizuju prijem putnika na letove drugih kompanija.

U saopštenju se navodi da se kompanija nada da će u narednom periodu moći da ponudi putnicima sa kupljenim kartama refundaciju ili zamjenu leta, ali da to trenutno nije moguća zbog toga što kompanija od 25. decembra nema novca na računu.

Šta se desilo sa Montenegro Airlinesom?

Vlada Crne Gore je na četvrtoj sjednici 24. decembra najavila likvidaciju Montenegro Airlinesa i osnivanje nove nacionalne avio-kompanije.

Prema podacima koje je Vlada objavila, Montenegro Airlines samo Evropskoj organizaciji za bezbjednost vazdušne plovidbe duguje 160.000 eura, a avionima je prijetila opasnost zaplijene na evropskim aerodromima od 26. decembra 2020. godine.

Vlada je navela i da je posljednja mjesečna zarada zaposlenima u Montenegro Airlinesu isplaćena u septembru 2020, a da kompanija od oktobra 2016. nije plaćala obaveze Poreskoj upravi.

Već 1. januara, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić objavljuje na Twitter nalogu da je Vlada Crne Gore počela osnivanje nove avio-kompanije TO Montenegro doo sa početnim kapitalom od 30 miliona eura.

Ministar Spajić je pozvao ljude da daju predloge za naziv nove nacionalne kompanije i 8. januara objavio da je stiglo više od 500 predloga.

Montenegro Airlines je nastao 1997. godine – tada je u floti je imao jedan avion – Foker 28.

Prvi put je poletio 7. maja 1997. iz Podgorice, tada grada u Saveznoj republici Jugoslaviji, do Barija u Italiji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve