Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Kotri: CEDIS srlja u gubitke, više zaposlenih u Solaru nego u sve tri elektrane

Kotri je objasnio da su u javnim prepucavanjima o formiranju cijena struje, građani morali ostati zbunjeni jer se ne može jasno razdvojiti šta je čija nadležnost. Iako, je, barem zakonski, red stvari kristalno jasan

Branko Kotri je gotovo čitav radni vijek proveo u energetskom sektoru, a duže od decenije, do odlaska u penziju, bio je član ili predsjedavajući Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE). U DRV analizirao je neke poteze aktuelnog menadžmenta javnih kompanija, posljedice koje proizvode i usklađenost sa evropskom regulativom u sektoru energetike. Kotri je objasnio da su u javnim prepucavanjima o formiranju cijena struje, građani morali ostati zbunjeni jer se ne može jasno razdvojiti šta je čija nadležnost. Iako, je, barem zakonski, red stvari kristalno jasan.

CEDIS srlja u gubitke

“CEDIS ima pravo da donosi svoje planove, uključujući finansijski. Kao što ‘majka’ kompanija (EPCG) ima pravo da utiče na taj plan u postupku donošenja. Ali nema u realizaciji! To je ključna stvar! Znači, CEDIS mora biti slobodan da vodi svoje polovanje, da ostvaruje rezultate i da se na kraju presabira… To dalje znači da je cijena distributivne usluge koju pruža ta kompanija regulisana. I da tu cijenu, po zahtjevu za odobravanje regulatorno dozvoljenog prihoda, određuje Regulator (RAE)”, naveo je Kotri.

Međutim prije nekoliko dana imali smo slučaj da je CEDIS prvo tražio veliko povećanje prihoda, u koji su zaista bili uključeni parametri objektivnog rasta troškova za nabavku energije i gubitaka. Agencija je to pratila, imala i javnu raspravu i kad se pripremila da donese odluku sa povećanjem, ne onolikim koliko je tražio CEDIS, ali sa povećanjem, CEDIS je iz nepoznatih razloga odlučio da povuče taj zahtjev”?!

Gost DRV je saglasan da se desila svojevrsna zamjena uloga, jer se menadžment EPCG i CEDIS ponaša kao da je njihova, a ne Vladina, odgovornost briga o socijalnom položaju građana.

Kotri ističe da je posao menadžmenta da obezbijedi poslovni uspjeh kompanije koju vodi i ukazuje da će, odustajanjem od zahtjeva za povećanje regulatorno dozvoljenog prihoda, CEDIS, nakon prošle, najvjerovatnije i ovu godinu završiti sa gubitkom.

Više zaposlenih u Solaru nego u sve tri elektrane

Na poslovne rezultate, upozorava gost Antene M, utiče i enorman broj novih zaposlenih radnika. Slikovit je primjer projekat Solar, u kojem je angažovano blizu 550 novozaposlenih! Vlada je, ističe on, reagovala i upozorila na taj fenomen, ali nema informaciju da li je EPCG to uvažila. Da sve bude jasnije, navodi sljedeću činjenicu:

“Kad vidite da je broj zaposlenih u projektu Solar veći od ukupnog broja zaposlenih u tri elektrane, koje rade u okviru EPCG: Perućica, Piva i TE, onda mislim da vam je sve jasno”, kazao je on.

Nove rukovodeće postave, smatra Kotri”, “prenaglašeno” se bave radom prethodnika i neutemeljeno ga loše ocjenjuju.

“Svi podaci koje sam pomenuo govore da se radilo dobro”, ističe Kotri.

Dodaje da “ne valja” takav pristup, da nijesu korektne izjave tipa “uradićemo više za dvije godine nego prethodnici za 40” i da je trebalo prvo ostvariti rezultat pa se porediti sa onim što je urađeno.

Nemam utisak da se sprema prodaja EPCG Srbiji

Branko Kotri nema informacije, ali ni utisak da aktuelno rukovodstvo EPCG vodi kompaniju s ciljem njene prodaje Srbiji ili nekome ko bi to uradio za račun susjedne države.

“Moj utisak nije takav. mislim da je preteško ući u novu prodaju dijela ili cijele EPCG. Zašto? Zato što ovo prethodno iskustvo govori da to nekako nije ispalo dobro. A2A je izlazeći iz kompanije ostavila EPCG u boljoj poziciji od one u kojoj je bila prilikom ulaska. Ne možemo, dakle, govoriti o neuspješnoj privatizaciji. Pretpostavljam da su Italijani izašli jer nijesu ostvarivali profit na koji su računali, kako bi povratili ono što su uložili”, kazao je Kotri.

Ne misli, pritom, da treba bježati od privatizacije dijela EPCG, kako bi se taj novac investirao u nove kapacitete, ali država motra da zadrži većinsko vlasništvo u Elektroprivredi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve