Nedjelja, 29 Januara, 2023
Rubrika:

Kostić: Vladina odluka o akcizama na gorivo logična posljedica stanja u budžetu

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra današnju najavu Vlade logičnom

Akcize na gorivo u periodu od 6. decembra 2022. godine do 3. januara 2023. godine, biće niže 25%, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Akcize na gorivo su mjesecima bile umanjene 50 odsto, a Vlada je ranije, odlukom od 27. oktobra, odlučila da poveća akcize 10 odsto, odnosno da budu umanjene 40 odsto.

“Vlada nastavlja sa pružanjem mjera podrške građanima i privredi, između ostalog kroz namjeru o produženju smanjenja akciza na gorivo, koje je predviđeno da, u periodu od 6. decembra 2022. godine do 3. januara 2023. godine, iznosi 25 odsto”, navodi se u saopštenju.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra današnju najavu Vlade logičnom.

”Iz prostog razloga što budžet ima ozbiljan problem sa prihodnom stranom, odnosno sa punjenjem budžeta. To apsolutno nije iznenađenje, ja sam i očekivao da će na taj način Ministarstvo finansija definiasati ovu odluku, jer je evidentno da budžet ima daleko veće rashode. U smislu da kod nas stalno raste potrošnja na uštrb prihoda, a ono što nedostaje nadoknađuje se putem zaduživanja”, kaže Kostić za Antenu M.

Dosadašnja, sedmomjesečna umanjenja akciza na goriva su državni budžet koštala 37 miliona eura, koliko je po ovom osnovu prihodovano manje u odnosu na uporedni period prošle godine.

”U momentu uvođenja smanjenja akciza na gorivo bilo je jasno da će ta mjera znatno da košta. Pretpostavljalo se da će taj nedostajući ili dio koji se izgubi umanjenjem akciza nadomjestiti na drugoj strani, što se očigledno nije desilo”, kaže Kostić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve