Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Kostić: Uvođenje stečaja u Montenegro airlines loš potez

Kostić kaže i da će usled povlačenje sa tržišta MA, aviokompanije iz okruženja iskoristiti monopolosku poziciju i povćeti cijene avio karata

Avio dostupnost Crne Gore, presunda je za razvoj turizma i uspjeh predstojeće turističke sezone, kaže za Novu M ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Otvaranje stečaja u MA ocjenjuje kao loš potez, sa teškim posledicama po ekonomiju.

Kostić kaže i da će usled povlačenje sa tržišta MA, aviokompanije iz okruženja iskoristiti monopolosku poziciju i povćeti cijene avio karata.

Stečaj koji je otvoren u Montenegoro airlinesu, zbog poreskog duga od 11,9 milona ura, imeće direktne efekte na crnogorsku ekonomiju, kaže za Novu M ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

“Poznato je da je crngorska ekonomija oslonjenja na jednu stratešku granu turizam a da značajan doprinos rastu, razvoju turizma ima MA, kao nacionalna kompanija, budući da smo mi destinacija čija je aviodostupnost od izuzetnog značaja za razvoj turizma”, rekao je on.
Pojašnjava de je riječ o lošoj odluci, čije posledice ćemo osjetiti sa početkom turističke sezone.

“Ali sam siguran da je napravljena ogromna greška i a ćemo ubrzo tokom ljetnje turistike sezone vidjeti i već vidimo budući da operateri govore da je izuzetno interesovanje sa ruskog tržišta a da je problem avio-dostupnost”, naveo je ekonomski analitičar.

Kaže da je malo izvjesno da će počinjenu štetu neutralisati, nova aviokompanija Too Montenegro.

“Ja bih volio da svi oni koji su govorili da će to biti dobra i adekvatna zamjena i da se neće osjeiti te posledice ja bih volio da budu u pravu to bi značilo da ćemo mi ove godine u turizmu imati značajan turistički promet”, smatra Kostić.

Ako se ove ne oboistini, bićemo pojašnjava u velikom problemu.

“Crnogorska ekonomija ili javne finansije ne bi mogle sebi dozvoliti još jedan gubitak turističke sezone kao što je to bilo prošle godine, prosto nemamo kapaciteta za to”, rekao je Kostić.

Kostić kaže i da prije donošenja odluke o stečaju, u fokusu trebalo imati nacinalne a ne profitne interese.Te da će kompanije iz okruženja iskoristiti monopolosku poziciju i povćeti cijene avio karata.

“Neka druga kompanije koja nije državna će letove da bira po profitabilnosti a ne po osnovu opšte društvenih ciljeva. Profitni interes narvno veliki su gubici u MA ali primarni cilj nacionalne aviokompanije je da doprinese ukupnom rastu crnogorske ekonomije onoga momenta kada se to izgubilo i kada ste povukli kompaniju dešavaju se stvari koje se logične i koje su ekonomska zakonitost, a to je da onaj operater koji je prisutan ti koristi monopolsku situaciju i da neće propustiti mogućnost podizanja cijena”, rekao je Kostić.

Prema podacima Centralne banke od 31. marta, MA je u blokadi 97 dana na iznos od preko 20 miliona eura. Vlada je krajem prošle godine saopštila da ne postoje pravne mogućnosti da se da državna pomoć avio-kompaniji, nakon čega su obustavljeni letovi.

IzvorNova M

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve